Još niko u svijetu nije umro od soja “Omikron”

Covid-19 @unsplash.com

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je danas da nijedna osoba nije umrla od novog soja virusa korona “Omikron”, iako je soj do sada pronađen u 38 država svijeta.

WHO je upozorila da bi mogle potrajati sedmice da se shvati koliko je ova varijanta virusa korona zaista zarazna. Takođe, naučnici moraju da utvrde da li izaziva teži oblik bolesti i koliko su postojeći lijekovi i vakcine efikasni protiv njega.

Napominje se da organizacija nije primila izvještaje o smrti uzrokovanim “Omikronom“. Istovremeno, zbog aktivnog širenja nove varijante virusa, naučnici sugerišu da bi “Omikron” mogao uzrokovati više od polovine novih slučajeva Covida-19 u Evropi u narednih nekoliko mjeseci.

Doktorica iz Južne Afrike otkrila 4 najčešća simptoma Omikron mutacije

Novi soj virusa korona, koji je Svjetska zdravstvena organizacija označila kao “Omikron“, identifikovan je prvi put u novembru ove godine u južnoj Africi. Prema riječima stručnjaka, može se pokazati i da je patogeniji od drugih varijanti virusa korona.

Vezane vijesti

Rusi raketom gađali Harkov, pogodili svoj grad Belgorod

Kasno večeras ruske snage izvele su još jedan napad krstarećim raketama na grad Harkov na istoku Ukrajine, na…

Petočlana porodica pronađena mrtva u ruševinama Černihiva

Ruske trupe izvele su danas vazdušni napad na jednu od zgrada u gradu Černihiv, na sjeveru Ukrajine. “Tokom…

Rusi će napustiti Kazahstan kada žele, a ne kada kaže Tokayev

Kolektivne mirovne snage u okviru “Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti” (ODKB) povući će se iz Kazahstana nakon potpune…
Total
4
Share