Još niko u svijetu nije umro od soja “Omikron”

Covid-19 @unsplash.com

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je danas da nijedna osoba nije umrla od novog soja virusa korona “Omikron”, iako je soj do sada pronađen u 38 država svijeta.

WHO je upozorila da bi mogle potrajati sedmice da se shvati koliko je ova varijanta virusa korona zaista zarazna. Takođe, naučnici moraju da utvrde da li izaziva teži oblik bolesti i koliko su postojeći lijekovi i vakcine efikasni protiv njega.

Napominje se da organizacija nije primila izvještaje o smrti uzrokovanim “Omikronom“. Istovremeno, zbog aktivnog širenja nove varijante virusa, naučnici sugerišu da bi “Omikron” mogao uzrokovati više od polovine novih slučajeva Covida-19 u Evropi u narednih nekoliko mjeseci.

Doktorica iz Južne Afrike otkrila 4 najčešća simptoma Omikron mutacije

Novi soj virusa korona, koji je Svjetska zdravstvena organizacija označila kao “Omikron“, identifikovan je prvi put u novembru ove godine u južnoj Africi. Prema riječima stručnjaka, može se pokazati i da je patogeniji od drugih varijanti virusa korona.

Vezane vijesti

Lavrov: “Rusija nastavlja da vodi miroljubivu vanjsku politiku”

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da se Moskva drži miroljubivog kursa u vanjskoj politici, prenose…

Zelenski potvrdio da je prvi “NASAMS” sistem isporučen Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky, u intervjuu za američki “CBS News”, potvrdio je da je prvi “NASAMS” napredni protivvazdušni…

Pojavio se snimak sa britanskim dobrovoljcima u Ukrajini

Prvi strani dobrovoljci stigli su u Ukrajinu da pomognu Oružanim snagama Ukrajine u ratu sa Rusijom. Naime, radi…
Total
4
Share