Južna Afrika priznala: Moraćemo da uhapsimo Putina!

Poruka Vladimira Putina uoči SP u fudbalu 2018. u Rusiji @YouTube

Južna Afrika traži od Putina da ne prisustvuje samitu “BRICS”-a zbog naloga za hapšenje koji je raspisao Međunarodni krivični sud, piše “BBC”.

Južnoafričke vlasti pokušavaju da ubijede Kremlj da odustane od ideje o posjeti predsjednika Vladimira Putina samitu “BRICS”-a, koji će se na ljeto održati u Južnoj Africi. Razlog je nalog za hapšenje ruskog predsjednika koji je raspisao Međunarodni krivični sud u Hagu pod optužbom za ratne zločine počinjene u Ukrajini. Sprovođenje odluka MKS-a je obavezno za zemlje potpisnice Rimskog statuta, a među njima je i Južna Afrika.

Nemamo drugu opciju

Visoki vladini zvaničnici, koji su željeli ostati anonimni, rekli su vodećim južnoafričkim novinama “The Sunday Times” da Pretorija pregovara sa Moskvom i nudi Putinu da prisustvuje samitu “BRICS”-a putem video veze. U suprotnom će južnoafričke vlasti morati da uhapse ruskog predsjednika na osnovu odluke MKS-a.

“Nemamo opciju da ne uhapsimo Putina. Ako dođe ovamo, moraćemo da ga uhapsimo“, rekao je glasnogovornik južnoafričke vlade za lokalne novine.

Vezane vijesti

Zašto Macron i Scholz više ne zovu Putina na telefon?

Iz Kremlja su u utorak saopštili da Vladimir Putin ostaje otvoren za razgovore o Ukrajini, ali da ni…

4. ukrajinska tenkovska brigada “razbila” ruske tenkove kod Izjuma

Kako se navodi u objavi na društvenim mrežama, došlo je do velikog tenkovskog obračuna dvije zaraćene strane, negdje…

Kijev: Kako i dolikuje lopovu, Putin je pod okriljem noći posjetio Mariupolj

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da se iznenadna posjeta predsjednika Rusije Vladimira Putina lučkom gradu Mariupolju, koji je…
Total
0
Share