“Kada su Amerikanci u vašoj kući, teško je ostati živ i ne biti opljačkan ili silovan”

Karta Rusije @Twitter

Rusija je u subotu ljutito odgovorila na komentar američkog državnog sekretara Antonyija Blinkena da bi Kazahstan mogao imati poteškoća da se “riješi” ruskih trupa, rekavši da bi umjesto toga trebalo razmisliti o angažmanu američke vojske širom svijeta.

Blinken je u petak osporio rusko opravdanje za slanje snaga u Kazahstan nakon nekoliko dana nasilnih nemira u toj srednjoazijskoj državi.

“Imperija uzvraća udarac”

“Čini mi se da kazahstanske vlasti i vlada svakako imaju kapacitet da se na odgovarajući način pozabave protestima, da to učine na način koji poštuje prava demonstranata uz održavanje reda i zakona, tako da nije jasna potreba za bilo kakvom vanjskom pomoći. Tako da pokušavamo da saznamo više o tome”, rekao je jučer Blinken novinarima.

Jedna lekcija iz novije historije je da kada su Rusi u vašoj kući, ponekad ih je veoma teško natjerati da odu“, upozorio je jučer državni sekretar na konferenciji za medije u Washingtonu.

Ruske trupe u Kazahstanu s opremom za elektronsko ratovanje protiv demonstranata

Šala na račun kazahstanske tragedije

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije nazvalo je Blinkenovu primjedbu “tipično uvredljivom” i optužilo ga da se šalio na račun tragičnih događaja u Kazahstanu. Iz ministarstva su također poručili da bi Washington trebao analizirati vlastitu historiju intervencija u pojedinim državama svijeta, kao što su Vijetnam i Irak, prenosi “Reuters“.

“Ako Antony Blinken toliko voli časove historije, onda biste trebali razmisliti o sljedećem: kada su Amerikanci u vašoj kući, teško je ostati živ i ne biti opljačkan ili silovan“, navelo je ministarstvo u objavi na “Facebooku”, naglašavajući da smo “svi to naučili ne samo iz novije historije, već i iz svih 300 godina američke dominacije“.

Rusko ministarstvo je saopštilo da je slanje trupa legitiman odgovor na zahtjev Kazahstana za pomoć i podršku.

Podaci: Twitter

Vezane vijesti

Veliki požar u centru Pariza

Prema informacijama lokalnih medija, veliki požar izbio je u centru Pariza u blizini svjetski poznatog muzeja “Musée d’Orsay”.…

Skandal: Putinovi “saveznici” pobjegli od rata u Ukrajini

Nepriznata država koju je Rusija organizovala na teritoriji Gruzije, Južna Osetija, čija je zastava primjećena prije sedam dana…

Zašto Ukrajina ne bombarduje Rusiju?

Dok beskrajne kolone ruske vojne opreme stoje s druge strane granice, ukrajinska vojska uopšte ne reaguje. Savjetnik šefa…
Total
1
Share