“Kada su Amerikanci u vašoj kući, teško je ostati živ i ne biti opljačkan ili silovan”

Karta Rusije @Twitter

Rusija je u subotu ljutito odgovorila na komentar američkog državnog sekretara Antonyija Blinkena da bi Kazahstan mogao imati poteškoća da se “riješi” ruskih trupa, rekavši da bi umjesto toga trebalo razmisliti o angažmanu američke vojske širom svijeta.

Blinken je u petak osporio rusko opravdanje za slanje snaga u Kazahstan nakon nekoliko dana nasilnih nemira u toj srednjoazijskoj državi.

“Imperija uzvraća udarac”

“Čini mi se da kazahstanske vlasti i vlada svakako imaju kapacitet da se na odgovarajući način pozabave protestima, da to učine na način koji poštuje prava demonstranata uz održavanje reda i zakona, tako da nije jasna potreba za bilo kakvom vanjskom pomoći. Tako da pokušavamo da saznamo više o tome”, rekao je jučer Blinken novinarima.

Jedna lekcija iz novije historije je da kada su Rusi u vašoj kući, ponekad ih je veoma teško natjerati da odu“, upozorio je jučer državni sekretar na konferenciji za medije u Washingtonu.

Ruske trupe u Kazahstanu s opremom za elektronsko ratovanje protiv demonstranata

Šala na račun kazahstanske tragedije

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije nazvalo je Blinkenovu primjedbu “tipično uvredljivom” i optužilo ga da se šalio na račun tragičnih događaja u Kazahstanu. Iz ministarstva su također poručili da bi Washington trebao analizirati vlastitu historiju intervencija u pojedinim državama svijeta, kao što su Vijetnam i Irak, prenosi “Reuters“.

“Ako Antony Blinken toliko voli časove historije, onda biste trebali razmisliti o sljedećem: kada su Amerikanci u vašoj kući, teško je ostati živ i ne biti opljačkan ili silovan“, navelo je ministarstvo u objavi na “Facebooku”, naglašavajući da smo “svi to naučili ne samo iz novije historije, već i iz svih 300 godina američke dominacije“.

Rusko ministarstvo je saopštilo da je slanje trupa legitiman odgovor na zahtjev Kazahstana za pomoć i podršku.

Podaci: Twitter

Vezane vijesti

“Ljudi u Rusiji će ubrzo shvatiti da nešto nije u redu”

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegovi savjetnici u Kremlju suočavaju se sa velikom dilemom – nastaviti sa referendumima…

Ukrajinski specijalci likvidirali 60 ruskih vojnika u okupiranom dijelu Luganska

Ukrajinske specijalne jedinice iz Harkova, “Kraken”, izvele su žestok napad na privremeno okupiranu Bilohorivku u oblasti Luganska. Tom…

Rusi zarobili ukrajinski “narodni dron” sa tehničkim priručnikom

Nekoliko fotografija podijeljenih na društvenim mrežama pokazuje da su Rusi uspjeli uhvatiti ukrajinski “narodni dron” zajedno sa tehničkim…
Total
1
Share