Kazahstan: Demonstranti zapalili rezidenciju predsjednika

Demonstracije u Kazahstanu @Twitter

Demonstranti su u srijedu popodne zapalili službenu rezidenciju kazahstanskog predsjednika Kasima-Jomarta Tokajeva zbog eskalacije nasilja kao odgovora na krizu oko cijena goriva.

Kako prenose lokalni mediji, hiljade demonstranata zapalile su predsjedničku rezidenciju u Almatiju, najvećem kazahstanskom gradu. Zapaljena je i zgrada Vijećnice koja se nalazi u neposrednoj blizini. Sjedište Okružnog tužilaštva je devastirano.

Haos u državi

Aerodrom u Almatiju zauzeli su demonstranti, a svi letovi su obustavljeni, navode izvori koje citira “Reuters“.

Kako kriza eskalira, predsjednik Kasym-Jomart Tokayev najavio je ostavku bivšeg predsjednika Nursultana Nazarbayeva na mjesto direktora Vijeća za nacionalnu sigurnost, uticajnog tijela za donošenje odluka.

Rast cijena goriva

Desetine hiljada ljudi izašlo je na ulice u utorak i srijedu u nekoliko gradova u Kazahstanu, napadajući sjedišta institucija i policiju, usred bijesa zbog rasta cijena goriva.

Predsjednik Kassym-Jomart Tokayev pozvao je na ostavku premijera Askara Mamina i imenovao Alichana Smajylowa za privremenog premijera.

Mnoštvo povrijeđenih i uhapšenih

Najmanje 190 ljudi, uključujući 137 policajaca, nasilno je povrijeđeno, a 200 demonstranata je uhapšeno.

U strahu od eskalacije krize, predsjednik Tokayev je uvjeravao da će se cijene goriva vratiti na prethodni nivo, “kako bi se osigurala stabilnost” zemlje.

Video: Twitter

Vezane vijesti

Putin prvi put posjetio ranjene ruske vojnike u ratu u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je danas moskovsku bolnicu sa ranjenim ruskim vojnicima, što je prva takva posjeta…

Oružane snage Ukrajine oslobodile dva sela u oblasti Donjeck i Harkov

Oružane snage Ukrajine oslobodile su selo Dmitrivka u blizni Izjuma u oblasti Harkov, saopštili su predstavnici Generalštaba. “Tokom…

“Ropstvo je bolje od kapitalizma”

Ropstvo je bilo bolje od kapitalizma, kazao je jedan ruski propagandista. “Bar su robovi bili zbrinuti”, dodao je.…
Total
1
Share