Kazna od 100 eura za sve starije od 50 godina koji nisu vakcinisani

Proces vakcinacije @freepik.com

Građani stariji od 50 godina koji nisu vakcinisani biće kažnjeni novčanom kaznom od 100 eura, a oni koji pokušaju da rade bez “zelenog certifikata” podliježu kaznama od 600 do 1.500 eura, a ako uđu u radnje bez predočenja najmanje jednog negativnog testa platit će kaznu od 1.000 eura, najnovije su mjere koje je usvojila italijanska vlada.

Novčane kazne predviđene novom zakonskom uredbom u Italiji stupaju na snagu 1. februara, a najviše će biti “na udaru” oni preko 50 godina koji ne budu vakcinisani.

Ogromne kazne

Javni službenici će od 15. februara morati da prilože i tzv. “dodatno uvjerenje”, koje se može dobiti samo potpunom vakcinacijom ili preležanom bolešću, a sve kako bi obavljali posao. U slučaju nepredočavanja certifikata, kazne su od 600 do 1.500 eura.

Uoči lavine zaraze COVID-19 uzrokovane novim “Omikron” sojem, Vlada Italije je produžila obavezu vakcinacije i fakultetskom osoblju, bez obzira na godine, s obzirom da tu obavezu već od sredine decembra imaju i zaposleni u školama, kao i zdravstveni i sigurnosni radnici.

Automatska suspenzija s posla

Kontrole će vršiti zaposleni u javnim i privatnim preduzećima, dok će je u sudovima vršiti osoblje obezbjeđenja, a na univerzitetima rukovodioci univerzitetskih centara.

Oni koji odsustvuju sa posla jer nemaju potvrdu o vakcinaciji biće “automatski” suspendovani bez plate, ali će moći da zadrže posao do vakcinacije, iako kompanija ima pravo da im nađe zamjenu nakon pet dana.

Novim se mjerama pokušava podstaći dodatna vakcinacija u Italiji, gdje je 89,22% stanovništva starijeg od 12 godina već primilo barem jednu dozu vakcine.

Vezane vijesti

Kina prvi put naziva rusku invaziju na Ukrajinu ratom

Prvi put je jedan kineski zvaničnik, odnosno kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi, rusku invaziju na Ukrajinu javno…

VIDEO: Ruski tenk “promovisan” u podmornicu

Video snimci koje su distribuisali administratori Twitter stranice “Ukraine Weapons Tracker” za praćenje oružja u Ukrajini, prikazuje ruski…

Još jedan bivši Putinov saveznik pobjegao iz Rusije

Mihail Kasyanov, prvi premijer u eri ruskog predsjednika Vladimira Putina (2000 – 2004), koji je od tada prešao…
Total
1
Share