Kazna od 100 eura za sve starije od 50 godina koji nisu vakcinisani

Proces vakcinacije @freepik.com

Građani stariji od 50 godina koji nisu vakcinisani biće kažnjeni novčanom kaznom od 100 eura, a oni koji pokušaju da rade bez “zelenog certifikata” podliježu kaznama od 600 do 1.500 eura, a ako uđu u radnje bez predočenja najmanje jednog negativnog testa platit će kaznu od 1.000 eura, najnovije su mjere koje je usvojila italijanska vlada.

Novčane kazne predviđene novom zakonskom uredbom u Italiji stupaju na snagu 1. februara, a najviše će biti “na udaru” oni preko 50 godina koji ne budu vakcinisani.

Ogromne kazne

Javni službenici će od 15. februara morati da prilože i tzv. “dodatno uvjerenje”, koje se može dobiti samo potpunom vakcinacijom ili preležanom bolešću, a sve kako bi obavljali posao. U slučaju nepredočavanja certifikata, kazne su od 600 do 1.500 eura.

Uoči lavine zaraze COVID-19 uzrokovane novim “Omikron” sojem, Vlada Italije je produžila obavezu vakcinacije i fakultetskom osoblju, bez obzira na godine, s obzirom da tu obavezu već od sredine decembra imaju i zaposleni u školama, kao i zdravstveni i sigurnosni radnici.

Automatska suspenzija s posla

Kontrole će vršiti zaposleni u javnim i privatnim preduzećima, dok će je u sudovima vršiti osoblje obezbjeđenja, a na univerzitetima rukovodioci univerzitetskih centara.

Oni koji odsustvuju sa posla jer nemaju potvrdu o vakcinaciji biće “automatski” suspendovani bez plate, ali će moći da zadrže posao do vakcinacije, iako kompanija ima pravo da im nađe zamjenu nakon pet dana.

Novim se mjerama pokušava podstaći dodatna vakcinacija u Italiji, gdje je 89,22% stanovništva starijeg od 12 godina već primilo barem jednu dozu vakcine.

Komentariši
Vezane vijesti

Ukrajinski traktor vuče 6 miliona dolara vrijedno rusko oružje

Odmah nakon početka invazije Rusije na susjednu državu, ukrajinski farmeri vrlo brzo postali su poznati u cijelom svijetu.…

Zašto Macron i Scholz više ne zovu Putina na telefon?

Iz Kremlja su u utorak saopštili da Vladimir Putin ostaje otvoren za razgovore o Ukrajini, ali da ni…

Putin će se naljutiti: Mađarska iznenada objavila da nije protiv tranzita oružja za Ukrajinu

Zamjenik ministra vanjskih poslova Mađarske, Levente Madyar, izjavio je u utorak tokom posjete ukrajinskom gradu Lavovu da je…
Total
0
Share