Kennedy se “okreće u grobu”: Rusi ponovo šalju trupe na Kubu?

John F. Kennedy @YouTube

Administracija ruskog predsjednika Vladimira Putina upozorila je u četvrtak da ne isključuje mogućnost slanja trupa i vojne opreme na Kubu i Venecuelu, ako Sjedinjene Američke Države (SAD) nastave ignorisati zahtjeve Moskve za sigurnosne garancije u istočnoj Evropi.

Upitan može li Rusija poslati trupe na Kubu ili Venecuelu, u kontekstu tenzija sa SAD, Sergej Riabkov, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, rekao je da “ne želi ništa potvrditi ili isključiti“, dodajući da su “sve opcije vojne politike moguće“.

Sve je na političarima

Predsjednik Rusije je više puta rekao da bi se mogle preduzeti dodatne mjere, poput uključivanja ruske mornarice, ako stvari ostanu čvrste u pravcu izazivanja Rusije i daljeg intenziviranja američkog vojnog pritiska na istoku Evrope“, kazao je Riabkov za ruske medije, te zaključio:

“Mi to ne želimo. Diplomate moraju postići dogovor Sve će zavisiti od akcija naših sameričkih kolega“.

Kubanska kriza

Podsjetimo, “Kubanska raketna kriza” bila je jedan od najkritičnijih događaja hladnog rata, te vrlo ozbiljna konfrontacija između SAD-a i SSSR-a u jesen 1962. godine. Pojedini historičari su je opisali kao “najopasniji trenutak u ljudskoj historiji“.

Kriza je nastala razmještanjem sovjetskih nuklearnih projektila na Kubi i smatra se istovremeno vrhuncem i prekretnicom u historiji hladnog rata. Nikada prije u historiji čovječanstvo se nije bilo toliko približilo nuklearnom ratu i globalnom uništenju kao tada.

Na kraju su predsjednik SAD-a John F. Kennedy i sovjetski vođa Nikita Hruščov uspjeli prevazići krizu “međusobnim” dogovorom u vezi s razmještanjem vojnih snaga obje države.

Vezane vijesti

Putin naredio da se do marta zauzmu dvije ukrajinske regije

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je da se do marta zauzmu dvije regije Ukrajine – Donjeck i Lugansk,…

19-godišnji Ukrajinac oborio šest ruskih jurišnih aviona “Su-25”

Pripadnik ukrajinske Nacionalne garde (NSU) oborio je ruski avion “Su-25” sa “MANPADS Igla” raketnim sistemom. Kako navode ukrajinski…

Nestvarne temperature na sjeveru Evrope: U Švedskoj 37 stepeni Celzijusa

Toplotni talas nastavlja da “udara” na Evropu, a u četvrtak popodne zabilježeno je nestvarnih 37 stepeni Celzijusa u…
Total
0
Share