Kina dezinfikuje stranu poštu kako bi spriječila širenje “Omikrona”

Poštansko sanduče @unsplash.com

Kineska pošta naredila je svojim zaposlenicima da sistematski dezinfikuju poštu iz inostranstva, sumnjajući u mogućnost da soj “Omikron” stigne u zemlju putem pisama i paketa poslatih iz Kanade.

Manje od tri sedmice prije Zimskih olimpijskih igara u Pekingu (4-20. februara), kineske vlasti strahuju da će njihova politika “Nultog Covida” biti potkopana nizom ograničenih epidemija virusa korona.

“Namjerna” zaraza iz Kanade

Zemlja u kojoj je pandemija COVID-19 prvobitno otkrivena krajem 2019. godine, uglavnom je zaustavila zarazu, ali već nekoliko sedmica doživljava sporadične epidemije. Međutim, broj novih dnevnih slučajeva koronavirusa u Kini rijetko prelazi 200.

Krajem prošle sedmice, glavni grad Peking prijavio je prvi slučaj vrlo zaraznog soja virusa korona “Omikron” na osobi koja je primila pismo iz Kanade, u kojem se navodno nalaze tragovi virusa.

Smanjiti narudžbe iz inostranstva

Kao rezultat toga, kineskim poštanskim službama je naređeno da dezinfikuju pisma i pakete iz inostranstvakoliko je to moguće“. Zaposleni koji dođu u kontakt s ovim objektima također se pozivaju da prime dozu vakcine protiv COVID-19.

Sa svoje strane, građanima se savjetuje da smanje svoje narudžbe “iz zemalja i regija pod visokim rizikom od COVID-19”, navodi se u saopštenju Kineske pošte.

Vezane vijesti

Ukrajinci objavili 9 minuta “Bayraktarovih” uništavanja Rusa

Mornaričke snage Oružanih snaga Ukrajine pokazale su kako ukrajinski branioci koriste bespilotne letjelice “Bayraktar” u borbi protiv ruskih…

“Star Wars” migranti pokušali preći američku granicu

Američka granična policija, u saveznoj državi Novi Meksiko, privela je trojicu ilegalnih migranata koji su bili prerušeni u…

“Zvao sam Putina… al’ niko mi se ne javlja”

Bivši italijanski premijer, lider desničarske stranke “Naprijed, Italija!” Silvio Berlusconi navodi da je na početku ruske invazije na…
Total
1
Share