Kina dezinfikuje stranu poštu kako bi spriječila širenje “Omikrona”

Poštansko sanduče @unsplash.com

Kineska pošta naredila je svojim zaposlenicima da sistematski dezinfikuju poštu iz inostranstva, sumnjajući u mogućnost da soj “Omikron” stigne u zemlju putem pisama i paketa poslatih iz Kanade.

Manje od tri sedmice prije Zimskih olimpijskih igara u Pekingu (4-20. februara), kineske vlasti strahuju da će njihova politika “Nultog Covida” biti potkopana nizom ograničenih epidemija virusa korona.

“Namjerna” zaraza iz Kanade

Zemlja u kojoj je pandemija COVID-19 prvobitno otkrivena krajem 2019. godine, uglavnom je zaustavila zarazu, ali već nekoliko sedmica doživljava sporadične epidemije. Međutim, broj novih dnevnih slučajeva koronavirusa u Kini rijetko prelazi 200.

Krajem prošle sedmice, glavni grad Peking prijavio je prvi slučaj vrlo zaraznog soja virusa korona “Omikron” na osobi koja je primila pismo iz Kanade, u kojem se navodno nalaze tragovi virusa.

Smanjiti narudžbe iz inostranstva

Kao rezultat toga, kineskim poštanskim službama je naređeno da dezinfikuju pisma i pakete iz inostranstvakoliko je to moguće“. Zaposleni koji dođu u kontakt s ovim objektima također se pozivaju da prime dozu vakcine protiv COVID-19.

Sa svoje strane, građanima se savjetuje da smanje svoje narudžbe “iz zemalja i regija pod visokim rizikom od COVID-19”, navodi se u saopštenju Kineske pošte.

Vezane vijesti

Hakeri napravili haos u Moskvi, poslali sve taksije na istu adresu

Hakeri su doveli Moskvu u saobraćajnu gužvu i haos slanjem stotina taksija na lažnu adresu u ruskoj prijestonici,…

Ukrajinci prikazali uništavanje 5 ruskih tenkova i 9 oklopnih vozila

Vojnici 80. samostalne desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine prikazali su kako su uništili pet ruskih tenkova i devet…

Putin strahuje da bi Šojgu uskoro mogao napraviti “državni udar”

Predsjednik Rusije Vladimir Putin strahuje da bi njegov ministar odbrane Sergej Šojgu uskoro mogao napraviti “državni udar” u…
Total
1
Share