Kina podržala Lavrovljevu izjavu o “pokušajima Zapada da dominira svijetom”

Mapa Kine @freepik.com

Zvanični predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Kine, Lijiang Zhao, rekao je danas da Kina podržava riječi ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova o “neprihvatljivosti pokušaja Zapada da dominira svjetskom scenom”.

Lijiang je napomenuo da Kina namjerava, zajedno sa Rusijom, da unaprijedi saradnju između svih zemalja svijeta i stvori nove podsticaje za univerzalan i miran razvoj. Osim toga, Peking namjerava ojačati kontakte sa Moskvom i “uložiti napore na spašavanju UN-a” kako bi osigurao svjetski poredak, ali “ne da nekoga porazi“.

“Histerija” Zapada zbog Kine

Prema rečima diplomate, kinesko-ruski odnosi u novoj eri su “čvrsti kao kamen”.

Ranije je Sergej Lavrov, u jednom intervjuu ukazao da “Zapad ne želi da ima rivale uporedive po uticaju u međunarodnoj areni“. Ruski ministar je naglasio da su “histeriju” Zapada izazvali i ekonomski uspjesi Kine, koja je “po pravilima Zapada nadigrala Zapad na svom terenu”.

Vezane vijesti

Teška saobraćajna nesreća: Autobus sa studentima izletio sa puta

Najmanje dvije osobe su poginule, a 42 su povrijeđene, od kojih pet teže u autobuskoj nesreći koja se…

Most napukao zbog nenormalno niskih temperatura

Nenormalno hladno vrijeme dovelo je do pojave pukotina na Rudnevskom mostu u glavnom gradu ruske pokrajine Primorye, na…

Ruski desantni brod istovara borbena vozila južno od Mariupolja

Ruska mornarica usidrila je danas veliki desantni brod i iskrcala oklopne transportere u ukrajinsku luku Berdjansk na Azovskom…
Total
1
Share