Kina podržala Lavrovljevu izjavu o “pokušajima Zapada da dominira svijetom”

Mapa Kine @freepik.com

Zvanični predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Kine, Lijiang Zhao, rekao je danas da Kina podržava riječi ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova o “neprihvatljivosti pokušaja Zapada da dominira svjetskom scenom”.

Lijiang je napomenuo da Kina namjerava, zajedno sa Rusijom, da unaprijedi saradnju između svih zemalja svijeta i stvori nove podsticaje za univerzalan i miran razvoj. Osim toga, Peking namjerava ojačati kontakte sa Moskvom i “uložiti napore na spašavanju UN-a” kako bi osigurao svjetski poredak, ali “ne da nekoga porazi“.

“Histerija” Zapada zbog Kine

Prema rečima diplomate, kinesko-ruski odnosi u novoj eri su “čvrsti kao kamen”.

Ranije je Sergej Lavrov, u jednom intervjuu ukazao da “Zapad ne želi da ima rivale uporedive po uticaju u međunarodnoj areni“. Ruski ministar je naglasio da su “histeriju” Zapada izazvali i ekonomski uspjesi Kine, koja je “po pravilima Zapada nadigrala Zapad na svom terenu”.

Vezane vijesti

Rusi bombardovali pijacu u Slavjansku, jedna osoba poginula

Ruske snage bombardovale su u utorak pijacu u istočnom ukrajinskom gradu Slavjansku, ubivši jednu ženu i ranivši još…

Lavrov prijeti ratom Moldaviji u slučaju ugrožavanja ruskih “mirovnjaka” u Pridnjestrovlju

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov zaprijetio je ratom Moldaviji u slučaju prijetnje sigurnosti ruskoj vojsci u Pridnjestrovlju,…

Brašno poskupilo više nego duplo, maslac čak 75 posto

Nevjerovatna poskupljenja očito nisu svojstvena samo za Bosnu i Hercegovinu, pa su tako posljednjih mjeseci znatno poskupili osnovni…
Total
1
Share