Kinezi bijesni: Kako bi spasili Peking od poplava, vlasti potopile susjedni grad

Poplave u “Dolini smrti” @YouTube

Kako je katastrofa od poplava u zapadnom dijelu glavnog kineskog grada Pekinga postajala sve tragičnija, početkom prošle sedmice donesena je odluka da se ogromne količine vode preusmjere. Učinak je bio skoro trenutan. Pritisak vode je opao, ali su preusmjereni tokovi morali negdje otići.

Naime, kako prenosi “BBC“, vlasti su odlučile da odredište vode za zaštitu Pekinga bude grad Zhuozhou, u susjednoj provinciji Hebei. Tamo je voda stigla silinom kakvu mještani nisu očekivali.

Grad je bio gotovo potpuno odsječen od ostatka svijeta, a njegove zgrade postale su ostrva. Ubrzo je nestalo struje i vode za piće.

“Ponosno štitimo Peking”

Ogorčenje lokalnog stanovništva ubrzo je naraslo, jer su morali da podnesu teret katastrofalne poplave spašavajući Peking. Stanovnici Zhuozhoua požalili su se na društvenim mrežama da nisu bili unaprijed obaviješteni kako bi mogli na vrijeme otići kada je donesena odluka koja ih je dovela u direktnu opasnost.

Bijes je postao još i veći nakon što je sekretar vladajuće stranke ponosno izjavio da će njegova pokrajina djelovati kao “brana” za zaštitu Pekinga.

Do sada je u Kini od posljedica poplava poginula 21 osoba, a prema vladinim podacima samo u provinciji Hebei više od milion ljudi moralo je biti evakuisano na sigurno. Ekonomski trošak ovih sve češćih prirodnih katastrofa je neprocjenjiv.

Vezane vijesti

Roboti sa vještačkom inteligencijom ubiće šest miliona divljih mačaka

Vlada savezne države Zapadna Australija odobrila je krajem juna raspoređivanje robota opremljenih vještačkom inteligencijom (AI) za ubijanje miliona…

Kolona ruskih tenkova u centru Lavova

Ruski tenkovi nalaze se u zapadnom ukrajinskom gradu Lavovu. Istina, riječ je o uništenim i trajno oštećenim primjercima…

Proruski separatisti se žale na “snažno” ukrajinsko bombardovanje grada Donjecka

Proruski separatisti na istoku Ukrajine saopštili su u ponedeljak da su četiri osobe ubijene, a 22 ranjene u…
Total
0
Share