Koliko je Albanija zapravo opasna za turiste?

Zastava Albanije @Twitter

Često sebi postavimo pitanje kada krenemo na putovanje, a pogotovo ljeti na odmor – koliko je država u koju idemo na odmor sigurna za turiste.

Turisti u Albaniji su sigurni, ako ne računamo razne džeparoše koji posluju u svim većim turističkim gradovima Evrope”, navodi se u opisu britanske vlade na svojoj internet stranici u vezi sa savjetima za putovanja.

“Sigurnost u Albaniji je na dobrom nivou, posebno u Tirani. U nekim područjima ima kriminala i nasilja, ali su prijave zločina nad strancima rijetke. Bilo je povremenih pucnjava i manjih eksplozija, ali se čini da se to odnosi na unutrašnje sporove oko kriminalnih, poslovnih ili političkih interesa“, dodali su.

Upozorenje “drugog nivoa”

Međutim, američki State Department ima upozorenje o putovanju u Albaniji “drugog nivoa”, što znači da se građanima savjetuje da budu oprezniji kada posjećuju Albaniju zbog sve većeg stepena kriminala. Skoro isto upozorenje ima i vlada Novog Zelanda.

Međutim, kako piše “Travellers World Wide“, mafijaške grupe rijetko su zainteresovane za obične turiste. Mafija je više uključena u zločine poput trgovine drogom i pranja novca nego u otmice stranaca, dodaje se u informaciji.

Vezane vijesti

Jednogodišnja beba “sama” bez pratnje prešla Sredozemno more

Jednogodišnje dijete bez pratnje, koje su roditelji navodno poslali da samo pokuša preći opasni Mediteran, stiglo je živo…

Ruski vojnik telefonirao roditeljima: “Mama, ja sam zatvorenik u Ukrajini”

Jedan je zarobljeni ruski vojnik dobio priliku da kontaktira svoje roditelje putem telefonskog razgovora, i to direktno iz…

Moldavija blokirala “Sputnjik”: “Raspiruju mržnju i rat”

Moldavija je blokirala dvije ruske internet stranice zbog izazivanja mržnje i rata, uključujući “Sputnjik”, javila je “Služba za…
Total
0
Share