Kremlj je smislio novi plan za izlazak iz rata u Ukrajini

Vladimir Putin @YouTube

Neuspjeli ruski rat protiv Ukrajine tjera Kremlj da traži izlaz iz situacije, a glavni Putinov cilj je da izađe iz rata uz očuvanje vlastite moći.

Plan da se rat okonča pregovorima ne funkcioniše, jer Ukrajina shvaća da je to jedna velika obmana, te da će Rusija nakon predaha, akumulirajući nove snage, ponovo krenuti u rat.

Mobilizacija u Rusiji za jačanje napada trenutno nije baš realna – prvo, narod kategorički ne želi više da se bori, a drugo, neizbježan neuspjeh mobilizacije može dovesti do još većeg slabljenja moći, što je može i vrlo brzo srušiti.

Povratak “starim idejama”

Više ne djeluje ni nuklearna ucjena – svijet je jasno nagovijestio da će u ovom slučaju doći do adekvatnog uzvratnog udara.

U stvari, u pozadini neuspjelih scenarija, Kremlj je odlučio da se vrati na svoju staru ideju o takozvanim referendumima, u čijoj bi osnovi okupirane ukrajinske teritorije bile pripojene Rusiji.

Napad na Rusiju je “zločin”

Pa šta? – pitaće se svaki normalan čovjek. Naravno, apsolutno ništa! Ali Putin misli drugačije. Vjeruje se da će Ukrajina zaustaviti oslobađanje svojih teritorija, a zapadne zemlje će je prestati podržavati, plašeći se da napadnu “teritoriju Rusije”. A da bi to još jednom izjavio, bivši predsjednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev, koji je sada prvi zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije, napisao je objavu na ovu temu na svom Telegram kanalu. U suštini, sve se svodi na nametanje jednog narativa: “Zadiranje na teritoriju Rusije je zločin, čije izvršenje omogućava da se koriste sve snage samoodbrane”.

U stvari, Rusija i dalje koristi sve što može u ratu protiv Ukrajine, čak i ponižava vlastitu vojsku “razvodnjavajući” je zatvorenicima.

Vezane vijesti

Ukrajinska kontraofanziva “zaustavila” planove za referendum o pristupanju Rusiji

Zvaničnik kojeg je postavila Rusija u ukrajinskoj oblasti Herson rekao je u ponedjeljak da su planovi za referendum…

Rusija prijeti da neće produžiti sporazum o izvozu žitarica iz Ukrajine

Ambasador Ruske Federacije pri UN-u rekao je da njegova zemlja možda neće produžiti sporazum o izvozu žitarica iz…

Očaj u Kabulu: Djeca napuštaju školu kako bi radila za hljeb

Sve je više djece primorano da radi kako bi izdržavalo svoje porodice usred ekonomskog kolapsa koji je zadesio…
Total
22
Share