Litvanija platila migrantima po 1.000 eura da se vrate u Irak

Euro novac @unsplash.com

Skoro 100 iračkih migranata koji su uspjeli ući u Litvaniju na vrhuncu bjeloruske krize s EU, vratilo se u svoju zemlju porijekla u prvim danima 2022. godine nakon što su im vlasti u Vilniusu “platile” 1.000 eura za odlazak.

Kako prenosi “Euronews“, prema navodima litvanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, svi migranti su “dobrovoljno otišli u Irak“.

Bolje 1.000 nego 11.000

“Znamo koliko bi nas migrant koštao. Osnovni trošak za migranta je 11.000 eura godišnje. Očigledno je bolje da im ponudimo pogodnost, da im kupimo avionsku kartu i pripremimo let. Na ovaj način se rješavamo izazova i drugih problema”, rekla je Agne Bilotaite, litvanska ministrica unutrašnjih poslova.

Od početka krize, Litvanija je protjerala više od 500 migranata pridošlih iz Bjelorusije. Više od 3.000 ih se trenutno nalazi u migrantskim centrima u zemlji.

Osveta za sankcije

“Moramo početi razmišljati o tome šta ćemo raditi kada se završi njihov boravak u migrantskim kampovima. Moramo razgovarati o integraciji, inače će pokušati doći do drugih evropskih zemalja“, rekao je Tomas Vitautas Raskevicius, predsjednik parlamentarnog odbora za ljudska prava litvanskog parlamenta.

Poljska, Latvija, Litvanija, EU, Sjedinjene Američke Države (SAD) i druge zapadne zemlje optužile su Aleksandra Lukašenka da je orkestrirao cijelu migrantsku krizu kako bi riješio svoje političke probleme i osvetio za sankcije uvedene nakon grube izborne prevare i brutalne represije nad demonstrantima.

Vezane vijesti

Do sada pronađeno 410 tijela žrtava iz oslobođene Kijevske oblasti

Sa teritorije Kijevske oblasti, oslobođene od ruskih okupatora, već je uklonjeno 410 tijela ubijenih civila, objavila je na…

“Ukrajina treba da ustupi teritorije Rusiji, Mađarskoj, Poljskoj i Rumuniji”

Andrej Marga, bivši ministar vanjskih poslova Rumunije, izjavio je u petak, tokom sajma knjiga održanog u Alba Juliji,…

Proruski separatisti u Lugansku granatom pogodili dječiji vrtić

Dječiji vrtić u gradu Stantî Lugansk, na istoku Ukrajine, našao se pod vatrom artiljerije proruskih separatista u Donbasu,…
Total
3
Share