Litvanija platila migrantima po 1.000 eura da se vrate u Irak

Euro novac @unsplash.com

Skoro 100 iračkih migranata koji su uspjeli ući u Litvaniju na vrhuncu bjeloruske krize s EU, vratilo se u svoju zemlju porijekla u prvim danima 2022. godine nakon što su im vlasti u Vilniusu “platile” 1.000 eura za odlazak.

Kako prenosi “Euronews“, prema navodima litvanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, svi migranti su “dobrovoljno otišli u Irak“.

Bolje 1.000 nego 11.000

“Znamo koliko bi nas migrant koštao. Osnovni trošak za migranta je 11.000 eura godišnje. Očigledno je bolje da im ponudimo pogodnost, da im kupimo avionsku kartu i pripremimo let. Na ovaj način se rješavamo izazova i drugih problema”, rekla je Agne Bilotaite, litvanska ministrica unutrašnjih poslova.

Od početka krize, Litvanija je protjerala više od 500 migranata pridošlih iz Bjelorusije. Više od 3.000 ih se trenutno nalazi u migrantskim centrima u zemlji.

Osveta za sankcije

“Moramo početi razmišljati o tome šta ćemo raditi kada se završi njihov boravak u migrantskim kampovima. Moramo razgovarati o integraciji, inače će pokušati doći do drugih evropskih zemalja“, rekao je Tomas Vitautas Raskevicius, predsjednik parlamentarnog odbora za ljudska prava litvanskog parlamenta.

Poljska, Latvija, Litvanija, EU, Sjedinjene Američke Države (SAD) i druge zapadne zemlje optužile su Aleksandra Lukašenka da je orkestrirao cijelu migrantsku krizu kako bi riješio svoje političke probleme i osvetio za sankcije uvedene nakon grube izborne prevare i brutalne represije nad demonstrantima.

Vezane vijesti

Ruska učiteljica uhapšena nakon što su učenici tvrdili da je protiv rata

Nastavnica engleskog jezika uhapšena je nakon što su je njeni učenici prijavili policiji zbog komentara o ratu, javljaju…

Na Mariupolj bačeno 100 avio-bombi, poginulo 2.187 ljudi

Mariupolj svakodnevno trpi brojne vazdušne udare ruskih trupa, a do sada je na ovaj ukrajinski grad na Azovskom…

“CNN”: Borbene jedinice Bjelorusije spremne za invaziju Ukrajine

Bjelorusija bi se “uskoro” mogla pridružiti Rusiji u njenom ratu protiv Ukrajine, a Sjedinjene Američke Države (SAD) i…
Total
3
Share