Litvanija platila migrantima po 1.000 eura da se vrate u Irak

Euro novac @unsplash.com

Skoro 100 iračkih migranata koji su uspjeli ući u Litvaniju na vrhuncu bjeloruske krize s EU, vratilo se u svoju zemlju porijekla u prvim danima 2022. godine nakon što su im vlasti u Vilniusu “platile” 1.000 eura za odlazak.

Kako prenosi “Euronews“, prema navodima litvanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, svi migranti su “dobrovoljno otišli u Irak“.

Bolje 1.000 nego 11.000

“Znamo koliko bi nas migrant koštao. Osnovni trošak za migranta je 11.000 eura godišnje. Očigledno je bolje da im ponudimo pogodnost, da im kupimo avionsku kartu i pripremimo let. Na ovaj način se rješavamo izazova i drugih problema”, rekla je Agne Bilotaite, litvanska ministrica unutrašnjih poslova.

Od početka krize, Litvanija je protjerala više od 500 migranata pridošlih iz Bjelorusije. Više od 3.000 ih se trenutno nalazi u migrantskim centrima u zemlji.

Osveta za sankcije

“Moramo početi razmišljati o tome šta ćemo raditi kada se završi njihov boravak u migrantskim kampovima. Moramo razgovarati o integraciji, inače će pokušati doći do drugih evropskih zemalja“, rekao je Tomas Vitautas Raskevicius, predsjednik parlamentarnog odbora za ljudska prava litvanskog parlamenta.

Poljska, Latvija, Litvanija, EU, Sjedinjene Američke Države (SAD) i druge zapadne zemlje optužile su Aleksandra Lukašenka da je orkestrirao cijelu migrantsku krizu kako bi riješio svoje političke probleme i osvetio za sankcije uvedene nakon grube izborne prevare i brutalne represije nad demonstrantima.

Vezane vijesti

Putin i Xi Jinping jedan drugom tepali “dragi prijatelju”

Kineski predsjednik Xi Jinping je tokom današnjeg sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji se održava u Kremlju,…

Bjeloruski graničari oborili dron koji je doletio iz Litvanije

Državni granična služba Bjelorusije saopštila je danas da su njeni graničari oborili bespilotnu letjelicu na granici sa Litvanijom.…

Peskov: “Mariupolj bi uskoro mogao biti oslobođen”

Sekretar za štampu predsjednika Rusije Dmitrij Peskov vjeruje da će Mariupolj uskoro biti oslobođen od nacionalističkih ukrajinskih bataljona,…
Total
3
Share