Lukašenko: “Ako Njemačka ne preuzme migrante, sami ćemo riješiti problem”

Aleksandar Lukašenko @YouTube

Bjelorusija će tražiti od Njemačke da preuzme migrante na granici sa Poljskom, ali je ova država također spremna da sama riješi ovaj problem.

Izjavio je ovo u ponedjeljak bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, upozorivši poljske zvaničnike na posljedice zatvaranja granice.

“Sami ćemo riješiti problem ovih ljudi ako ih Njemačka ne preuzme. Šta nam drugo preostaje? Nemamo drugog rješenja. Ali moramo tražiti od Nijemaca da ih preuzmu”, izjavio je Lukašenko.

Prošle sedmice Lukašenko je s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel imao telefonski razgovor o migrantskoj krizi na poljskoj granici, navodi bjeloruska državna novinska agencija, dodajući da se razgovor odvijao u konŧekstu u kojem Brisel optužuje Minsk da je “proizveo” ovu krizu.

“Divlji” poljski političari

Lukašenko je posebno upozorio poljsku stranu na posljedice njenog zatvaranja granice prema Bjelorusiji.

“Ovo je više obraćanje Poljacima. Vjerovatno ste čuli stalne prijetnje ovih ‘divljih’ poljskih političara i lidera – zatvorićemo granicu. U tom smislu mogu samo reći – zatvorite, neka vam bude. Ali prije toga dobro razmisliŧe kako ćete komunicirati sa Rusijom, Kinom i Istokom uopšte“, upozorio je bjeloruski predsjednik.

Vezane vijesti

Još jedan video “kao u igrici”: Ruski vojnici se ne mogu sakriti

30. mehanizovana brigada Ukrajine objavila je danas novi video artiljerijske vatre na ruske vojnike koje gađaju sa svih…

Ukrajinska vojska uništila rakete ispaljene iz Bjelorusije na Lavov

U ponedjeljak 28. marta ispaljene su dvije rakete tipa “X” sa teritorije Bjelorusije u pravcu Lavova u Ukrajini.…

Ukrajinci istjerali Ruse sa lijeve obale Kupjanska i potpuno oslobodili grad

Ukrajinska vojska potpuno je oslobodila grad Kupjansk u oblasti Harkova i nastavlja kontraofanzivu na lijevoj obali rijeke Oskol,…
Total
0
Share