Majka prodala bebu za 104 dolara: “Gladni smo i siromašni”

Afganistanka prodala bebu “za hranu” @DailyMotion

Da ljudske sudbine mogu biti izuzetno teške, pokazuje i primjer jedne afganistanske majke koja je bila prinuđena odreći se jednog od svojih četvoromjesečnih blizanaca jer nije bila u stanju brinuti se za oboje.

Mnoge afganistanske porodice se bore da pronađu dovoljno hrane za preživljavanje, jer je kriza s glađu u ovoj državi potpuno izmakla kontroli nakon što su Talibani preuzeli kontrolu nad zemljom sredinom avgusta.

Zvaničnici Fondacije “Save the Children”, sa sjedištem u Londonu, skreću pažnju na činjenicu da se humanitarna kriza postepeno produbljivala zbog finansijske krize u zemlji, pa su ljudi bili primorani prodavati čak i svoju djecu.

Posljednji primjer se dogodio upravo jučer, kada je afganistanka po imenu Bibi prodala jednog od svojih blizanaca.

“Morala sam ga prodati”

“U početku sam htjela da poklonim bebu bez da tražim novac, ali pošto nisam imala sa čim da kupim mlijeko, hranu i lijekove, pomislila sam da ga prodam. S tim novcem mogu još neko vrijeme kupovati hranu. Morala sam ga prodati za 104 dolara. Bila je to teža odluka nego što možete zamisliti. Ali mi nemamo ništa. Patim što sam ih moram razdvojiti”, dodala je Bibi, vidno uplakana.

Njen suprug, Muhamed, kazao je da je spreman raditi bilo kakav posao, ali zarada jednostavno ne pokriva troškove života. Njihov dvanaestogodišnji sin trenutno nosi tuđe torbe i stvari kako bi zaradio bilo kakav novac.

“Treba nam pomoć, gladni smo i siromašni. U Afganistanu nema mogućnosti za posao. Imamo djecu. Najviše nam treba brašno i ulje. Nemamo drva za ogrjev. Imamo samo hljeb za djecu“, uputio je Muhamed apel za pomoć.

“Crna” budućnost

Pojedine organizacije procjenjuju da će više od 97 posto Afganistanaca pasti ispod granice siromaštva do sredine 2022. godine, pa bi priče poput one koju proživljava Bibi i njena porodica mogle postati uobičajene.

Video: DailyMotion

Vezane vijesti

Zelenski otkrio koju teritoriju može dati Rusiji u zamjenu za NATO članstvo

Nedavnu skandaloznu izjavu glavnog glasnogovornika NATO-a Stiana Jensena da se razgovaralo o tome da li bi Ukrajina trebalo…

Kremlj zaprijetio Evropljanima “osvetom” u slučaju uskraćivanja viza Rusima

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da će se, u slučaju poteškoća sa izdavanjima viza za Ruse…

U nasilnim protestima zapaljeni vozovi i blokirani autoputevi

Nasilni protesti se održavaju u Indiji, gdje su demonstranti zapalili vozove i blokirali ključne autoputeve, zahtijevajući povlačenje nove…
Total
0
Share