Masovni ubica Anders Breivik mogao bi biti pušten na uslovnu slobodu

Anders Behring Breivik @Twitter

Norveški terorista Anders Breivik, koji je u julu 2011. godine ubio ukupno 77 ljudi u Oslu i ostrvu Utoya, uskoro bi mogao biti pušten na uslovnu slobodu.

Sud u norveškom Skienu će 18. januara odlučiti da li će masovni ubica Anders Behring Breivik biti prijevremeno pušten na slobodu kako bi služio uslovnu kaznu. Sada 42-godišnjak, Breivik je izveo napade na ostrvo Utoya i sjedište vlade u Oslu u julu 2011. godine. Život je tada izgubilo 77 ljudi, od kojih su mnogi još uvijek bili djeca i mladi.

Zakon (ni)je isti za sve

U Norveškoj zatvorenici mogu podnijeti zahtjev za uslovni otpust nakon deset godina zatvora. Prvi zahtjev u ljeto prošle godine državna tužiteljica je odbila. Sada sud treba da odluči da li Breivik može prijevremeno prekinuti služenje kazne od ukupno prsuđene 21 godine.

“Na osnovu naše procjene, na osnovu informacija koje smo dobili od službe koja se s njim svakodnevno bavi, te nove procjene rizika od strane psihijatra, smatramo da je Breivik i dalje opasnost za društvo, te da bi mogao počiniti nova teška krivična djela”, kazala je tužiteljica Hulda Karlsdottir proteklog ljeta norveškoj novinskoj agenciji “NTB“.

Prerušen u policajca

Norveška je 22. jula 2011. doživjela najgori čin nasilja u svojoj historiji od Drugog svjetskog rata. Breivik je detonirao bombu vlastite izrade u vladinoj četvrti Osla, ubivši pri tome osam ljudi. Zatim je otišao na ostrvo Utoya, gde je omladinska organizacija socijaldemokrata održala svoj godišnji kamp.

Brejvik je izdao vlastiti manifest s ciljem “lova na multikulturalne izdajnike”, te je želio zbrisati cijelu mladu generaciju socijaldemokrata. Do ostrva je stigao prerušen u policajca gdje je nasumično pucao u učesnike kampa, ubivši pri tome 69 uglavnom mladih ljudi.

Vezane vijesti

Generali predložili povlačenje iz Hersona, Putin ih odbio

Vladimir Putin odbacio je zahtjeve vojnih komandanata ruske vojske, koji su tražili povlačenje trupa iz grada Hersona. Takvo…

Putin jučer “priznao” genocid u BiH, danas “priznao” i Kosovo

Nakon što je jučer ruski predsjednik upoređivao Bosnu i Hercegovinu (BiH) s Ukrajinom, odnosno da se trenutno u…

Ukrajinski civili zaustavili bjeloruske tenkove označene “bijelim krugom”

U regiji Černihiv, na krajnjem sjeveru Ukrajine na granici sa Bjelorusijom, pojavile su se prve kolone vojne opreme…
Total
1
Share