Meso u Turskoj postalo luksuzna roba

Meso u prodaji @unsplash.com

Situacija u Turskoj postaje svakim danom sve teža i teža usljed pada vrijednosti domaće valute, kao i vrtoglavog rasta inflacije.

Koliko je situacija kritična govore i infomacije da se “prodaja na veliko“, između velikih kompanija, vrši isključivo u eurima i dolarima.

Turci su u očaju, jer su osnovne životne stvari postale preskupe, meso je postalo luksuz za siromašne građane, a trgovci su otišli tako daleko da su počeli prodavati kosti u mesnicama.

Kamatne stope i inflacija

Za godinu dana građani Turske izgubili su čak 68% svoje ušteđevine zbog devalvacije turske lire. Uprkos takvoj situaciji, predsjednik Recep Tayyip Erdogan insistira na sopstvenoj matemaŧici, navodeći da su za sve krive kamatne stope.

Pred benzinskim pumpama se sŧvaraju kilometarski redovi, a samo tokom jednog dana u novembru cijena pogonskih goriva u Turskoj je porasla za 10%.

Vezane vijesti

Novalić: “Unapređenje obrazovanja izuzetno je važno i za IT sektor”

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadil Novalić rekao je da cijeni doprinos obrazovanju Međunarodnog univerziteta u Sarajevu…

Johnson: “Ukrajina nema namjeru ponovo zauzeti Krim”

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da bi bilo kakvi mirovni pregovori o Ukrajini mogli propasti, upoređujući pregovore…

4. ukrajinska tenkovska brigada “razbila” ruske tenkove kod Izjuma

Kako se navodi u objavi na društvenim mrežama, došlo je do velikog tenkovskog obračuna dvije zaraćene strane, negdje…
Total
1
Share