Ministar obrazovanja uhapšen zbog nedostatka udžbenika

Školski udžbenici @freepik.com

Libijski ministar obrazovanja uhapšen je danas u sklopu istrage o nedostatku udžbenika u zemlji, u kojoj mnogi javni servisi ne rade zbog višegodišnjeg haosa.

“Musa al-Megariyev je uhapšen zbog ‘nemarnosti’ u obavljanju svojih dužnosti”, navodi se u saopštenju glavnog libijskog tužioca.

“Tužilaštvo je pokrenulo istragu kako bi se razjasnile okolnosti pod kojima su potpisani ugovori za štampanje udžbenika i razlozi njihovog izostanka“, dodao je.

Libijci doživljavaju posljedice političke krize koja je zahvatila zemlju još od pada režima Moamera Gadafija 2011. godine Lokalna valuta je devalvirala, nestanci električne energije su hroničan problem, a redovi u bankama i benzinskim pumpama su beskrajni. Već sedmicama roditelji učenika nemaju izbora nego da koriste fotokopije umjesto originalnih udžbenika.

“Imam troje djece u osnovnoj školi i košta me stotine dinara da napravim fotokopije svih udžbenika”, rekla je Zakia Abdelsamad, sekretarica privatne klinike u Tripoliju, razgovarajući za “AFP”.

Mnoge knjižare u Tripoliju iskoristile su situaciju i prodaju fotokopije udžbenika po visokim cijenama, navodi “AFP”.

Besplatni udžbenici kojih nema

Libijska vlada svake godine odobrava godišnji budžet za štampanje udžbenika, koji se besplatno dijele javnim školama. Ove godine, međutim, iznos je dat sa zakašnjenjem, što je rezultiralo nestašicama na početku školske godine.

Prije hapšenja, ministar obrazovanja je kašnjenje pripisao procesu konsolidacije sadržaja školskog programa u tri regije Libije (zapad, istok i jug). Ministarstvo je udžbenike u PDF formatu postavilo na svoju web stranicu odakle ih zainteresovani mogu preuzeti.

Vezane vijesti

Zvanično potvrđeno: Rusi se povukli iz nuklearne elektrane u Černobilu

Ruske okupacione snage napustile su danas lokaciju nuklearne elektrane u Černobilu, zvanično je saopštila Državna agencija Ukrajine za…

“Velika ruska oslobodilačka armija” oslobađa Ukrajince od hrane

Savjetnik šefa Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko objavio je na svom “Telegram” kanalu snimak na kojem se…

Potvrđeno: Ruske trupe zauzele polovinu grada Severodonjecka

“Nažalost, linija fronta je podijelila grad na pola. Ali grad se i dalje brani, grad je još ukrajinski,…
Total
1
Share