Ministar obrazovanja uhapšen zbog nedostatka udžbenika

Školski udžbenici @freepik.com

Libijski ministar obrazovanja uhapšen je danas u sklopu istrage o nedostatku udžbenika u zemlji, u kojoj mnogi javni servisi ne rade zbog višegodišnjeg haosa.

“Musa al-Megariyev je uhapšen zbog ‘nemarnosti’ u obavljanju svojih dužnosti”, navodi se u saopštenju glavnog libijskog tužioca.

“Tužilaštvo je pokrenulo istragu kako bi se razjasnile okolnosti pod kojima su potpisani ugovori za štampanje udžbenika i razlozi njihovog izostanka“, dodao je.

Libijci doživljavaju posljedice političke krize koja je zahvatila zemlju još od pada režima Moamera Gadafija 2011. godine Lokalna valuta je devalvirala, nestanci električne energije su hroničan problem, a redovi u bankama i benzinskim pumpama su beskrajni. Već sedmicama roditelji učenika nemaju izbora nego da koriste fotokopije umjesto originalnih udžbenika.

“Imam troje djece u osnovnoj školi i košta me stotine dinara da napravim fotokopije svih udžbenika”, rekla je Zakia Abdelsamad, sekretarica privatne klinike u Tripoliju, razgovarajući za “AFP”.

Mnoge knjižare u Tripoliju iskoristile su situaciju i prodaju fotokopije udžbenika po visokim cijenama, navodi “AFP”.

Besplatni udžbenici kojih nema

Libijska vlada svake godine odobrava godišnji budžet za štampanje udžbenika, koji se besplatno dijele javnim školama. Ove godine, međutim, iznos je dat sa zakašnjenjem, što je rezultiralo nestašicama na početku školske godine.

Prije hapšenja, ministar obrazovanja je kašnjenje pripisao procesu konsolidacije sadržaja školskog programa u tri regije Libije (zapad, istok i jug). Ministarstvo je udžbenike u PDF formatu postavilo na svoju web stranicu odakle ih zainteresovani mogu preuzeti.

Vezane vijesti

Tokom 12 dana blokade: Rusi u Mariupolju ubili skoro 1.600 ljudi

U proteklih 12 dana blokade grada i nemilosrdnog granatiranja stambenih naselja, ruske okupacione snage ubile su 1.582 civila…

Ogroman oblak prašine izašao iz Sahare, proglašen “žuti” meteoalarm

Ogroman oblak prašine koji je došao iz pustinje Sahara širi se Atlantskim okeanom. Na Kanarskim ostrvima i Portugalu…

“Stidim se Rusije”: Rus na protestu javno spalio svoj pasoš

Nakon invazije Rusije na Ukrajinu, milioni ljudi širom svijeta izašli su na ulice da protestuju, pozivajući na prekid…
Total
1
Share