Ministrica odbrane Austrije očekuje sukobe na zapadnom Balkanu

Klaudia Tanner @YouTube

Kao jedna od država koja ima najveći broj vojnika u okviru snaga međunarodne zajednice na Zapadnom Balkanu, Austrija se priprema za moguće sukobe u regionu.

“Na zapadnom Balkanu je situacija još uvijek nestabilna i ovdje moramo očekivati ​​moguće sukobe, što pokazuje trenutna situacija”, kazala je ministrica odbrane Austrije Klaudia Tanner nakon “online” sastanka sa kolegama iz centralne Evrope i zapadnog Balkana.

Tanner je aludirala na eskalaciju političkih prilika u Bosni i Hercegovini, gdje se entitet Republika Srpska “poigrava” osnivanjem vlastite vojske.

Austrija trenutno ima skoro 180 vojnika u trupama EU u BiH (EUFOR ALTHEA), što odgovara otprilike trećini ukupnog broja. Vojnici EUFOR-a imaju austrijskog komandanta od 2009. godine.

Sigurnosna situacija se stalno prati

“Trenutno političko stanje nema uticaja na stanje vojnog poretka u BiH, ali se sigurnosna situacija stalno prati“, kazala je Tanner na “online” sastanku Centralnoevropske odbrambene saradnje (CEDC), u kojoj su, pored Austrije, i Češka Republika, Slovačka, Mađarska, Slovenija i Hrvatska.

Sastanku su prisustvovali i ministri odbrane država zapadnog Balkana Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Austrija će upravo u januaru naredne godine preuzeti predsjedavanje CEDC-om.

Vezane vijesti

Ministri G7 organizovali bojkot Sergeja Lavrova na sastanku G20

Ministri vanjskih poslova zemalja G7 nisu došli na večeru sa svojim kolegama iz G20 u Indoneziji, a tradicionalna…

Moskva tvrdi da Ukrajina više nema izlaz na Azovsko more, Mariupolj u potpunom okruženju?

Ukrajinska vojska potpuno je izgubila pristup Azovskom moru, izjavio je zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.…

Boris Johnson citirao “Terminatora” u britanskom parlamentu: “Hasta la vista, baby”

Odlazeći britanski premijer Boris Johnson izazvao je aplauz članova svoje Konzervativne stranke na kraju svoje posljednje serije premijerskih…
Total
9
Share