Ministrica odbrane Austrije očekuje sukobe na zapadnom Balkanu

Klaudia Tanner @YouTube

Kao jedna od država koja ima najveći broj vojnika u okviru snaga međunarodne zajednice na Zapadnom Balkanu, Austrija se priprema za moguće sukobe u regionu.

“Na zapadnom Balkanu je situacija još uvijek nestabilna i ovdje moramo očekivati ​​moguće sukobe, što pokazuje trenutna situacija”, kazala je ministrica odbrane Austrije Klaudia Tanner nakon “online” sastanka sa kolegama iz centralne Evrope i zapadnog Balkana.

Tanner je aludirala na eskalaciju političkih prilika u Bosni i Hercegovini, gdje se entitet Republika Srpska “poigrava” osnivanjem vlastite vojske.

Austrija trenutno ima skoro 180 vojnika u trupama EU u BiH (EUFOR ALTHEA), što odgovara otprilike trećini ukupnog broja. Vojnici EUFOR-a imaju austrijskog komandanta od 2009. godine.

Sigurnosna situacija se stalno prati

“Trenutno političko stanje nema uticaja na stanje vojnog poretka u BiH, ali se sigurnosna situacija stalno prati“, kazala je Tanner na “online” sastanku Centralnoevropske odbrambene saradnje (CEDC), u kojoj su, pored Austrije, i Češka Republika, Slovačka, Mađarska, Slovenija i Hrvatska.

Sastanku su prisustvovali i ministri odbrane država zapadnog Balkana Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Austrija će upravo u januaru naredne godine preuzeti predsjedavanje CEDC-om.

Vezane vijesti

Prvi snimci osvojenih ruskih položaja u oblasti Herson

Vojnici Oružanih snaga Ukrajine zauzeli su jedno od uporišta ruskih snaga nedaleko od grada Hersona. Naime, kanal “Operativny…

Starica pronađena mumificirana za stolom, dvije godine je niko nije tražio

Policija je otkrila mumificirane posmrtne ostatke 70-godišnje žene koja je, čini se, sjedila za stolom više od dvije…

Snimatelj “Fox Newsa” ubijen u Ukrajini

Američki TV kanal “Fox News” saopštio je danas o smrti u Ukrajini svog snimatelja, irskog državljanina, Pierrea Zakrewskog.…
Total
9
Share