Ministrica odbrane Austrije očekuje sukobe na zapadnom Balkanu

Klaudia Tanner @YouTube

Kao jedna od država koja ima najveći broj vojnika u okviru snaga međunarodne zajednice na Zapadnom Balkanu, Austrija se priprema za moguće sukobe u regionu.

“Na zapadnom Balkanu je situacija još uvijek nestabilna i ovdje moramo očekivati ​​moguće sukobe, što pokazuje trenutna situacija”, kazala je ministrica odbrane Austrije Klaudia Tanner nakon “online” sastanka sa kolegama iz centralne Evrope i zapadnog Balkana.

Tanner je aludirala na eskalaciju političkih prilika u Bosni i Hercegovini, gdje se entitet Republika Srpska “poigrava” osnivanjem vlastite vojske.

Austrija trenutno ima skoro 180 vojnika u trupama EU u BiH (EUFOR ALTHEA), što odgovara otprilike trećini ukupnog broja. Vojnici EUFOR-a imaju austrijskog komandanta od 2009. godine.

Sigurnosna situacija se stalno prati

“Trenutno političko stanje nema uticaja na stanje vojnog poretka u BiH, ali se sigurnosna situacija stalno prati“, kazala je Tanner na “online” sastanku Centralnoevropske odbrambene saradnje (CEDC), u kojoj su, pored Austrije, i Češka Republika, Slovačka, Mađarska, Slovenija i Hrvatska.

Sastanku su prisustvovali i ministri odbrane država zapadnog Balkana Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Austrija će upravo u januaru naredne godine preuzeti predsjedavanje CEDC-om.

Vezane vijesti

“Nije ostao kamen na kamenu”: “HIMARS” potpuno razorio rusku bazu

Eksplozije u skladištima municije u okupiranom ukrajinskom gradu Irmino, u regiji Lugansk, 9. jula pretvorile su ovo područje…

55-godišnji advokat platio se*s sa petogodišnjom djevojčicom

U američkom gradu Oklahoma City policija je izvela akciju privođenja muškarca koji je pokušao da plati se*s sa…

Ruski vojnici se masovno predaju i bježe

U pozadini uspjeha Oružanih snaga Ukrajine, trupe Ruske Federacije na pojedinim područjima fronta, počele su se sve češće…
Total
9
Share