Ministrica odbrane Austrije očekuje sukobe na zapadnom Balkanu

Klaudia Tanner @YouTube

Kao jedna od država koja ima najveći broj vojnika u okviru snaga međunarodne zajednice na Zapadnom Balkanu, Austrija se priprema za moguće sukobe u regionu.

“Na zapadnom Balkanu je situacija još uvijek nestabilna i ovdje moramo očekivati ​​moguće sukobe, što pokazuje trenutna situacija”, kazala je ministrica odbrane Austrije Klaudia Tanner nakon “online” sastanka sa kolegama iz centralne Evrope i zapadnog Balkana.

Tanner je aludirala na eskalaciju političkih prilika u Bosni i Hercegovini, gdje se entitet Republika Srpska “poigrava” osnivanjem vlastite vojske.

Austrija trenutno ima skoro 180 vojnika u trupama EU u BiH (EUFOR ALTHEA), što odgovara otprilike trećini ukupnog broja. Vojnici EUFOR-a imaju austrijskog komandanta od 2009. godine.

Sigurnosna situacija se stalno prati

“Trenutno političko stanje nema uticaja na stanje vojnog poretka u BiH, ali se sigurnosna situacija stalno prati“, kazala je Tanner na “online” sastanku Centralnoevropske odbrambene saradnje (CEDC), u kojoj su, pored Austrije, i Češka Republika, Slovačka, Mađarska, Slovenija i Hrvatska.

Sastanku su prisustvovali i ministri odbrane država zapadnog Balkana Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Austrija će upravo u januaru naredne godine preuzeti predsjedavanje CEDC-om.

Vezane vijesti

Rusi u rekordnom roku napisali nove udžbenike historije: “Naša istina o ratu”

Moskva je predstavila nove udžbenike historije koji uključuju dijelove o invaziji na Ukrajinu. Udžbenici su napisani za svega…

Rusija bijesna zbog posjete Zelenskog Bugarskoj

Kremlj je oštro kritikovao jučerašnju posjetu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog bugarskoj prijestolnici Sofiji, prenosi “AFP”. Prema riječima portparola…

Medvedev ponovo prijeti Ukrajini: “Uskoro dolazi Sudnji dan”

U slučaju napada na Krim, Ukrajina će imati “veoma brz i težak Sudnji dan”, koji će biti jako…
Total
0
Share