Mjesečna kazna od 100 eura za nevakcinisane osobe starije od 60 godina

Euro novčanice @pixabay.com

Nevakcinisane osobe starije od 60 godina od 16. januara biće kažnjene novčanom kaznom od “100 eura mesečno” sve dok ne budu vakcinisane, saopštila je u četvrtak grčka vlada, podsjećajući da je vakcina protiv COVID-19 obavezna za ovu starosnu grupu.

Odluka je donesena jer “devet od deset smrtnih slučajeva od korona virusa pogađa ovu starosnu grupu“, kazao je portparol grčke vlade Yannis Economou na konferenciji za novinare.

Zagušen zdravstveni sistem

Economou je kazao da je “sedam od deset intubiranih osoba (na potpori disanja kisikom) starije od 60 godina, a njih osam od deset nije uopšte vakcinisano“.

Od 16. januara će se primjenjivati ​​zakonom predviđene sankcije i mjesečna administrativna kazna od 100 eura sve dok ove osobe ne budu vakcinisane”, rekao je Economou.

Nedovoljan procenat vakcinacije

Kako bi podstakao vakcinaciju protiv COVID-19, grčki premijer Kyriakos Micotakis najavio je krajem novembra da će vakcina biti obavezna za osobe starije od 60 godina, odredivši tada rok do 16. januara da nevakcinisane osobe zakažu termin.

Prema zvaničnim podacima s kraja novembra 2021. godine, gotovo 67% opšte populacije Grčke je vakcinisano, od čega 79% odraslih.

Vezane vijesti

Ratni zločinac Ratko Mladić prebačen u bolnicu u Hagu, u teškom je zdravstvenom stanju

Bivši komandant Vojske RS i presuđeni ratni zločinac, Ratko Mladić, hospitalizovan je u Hagu sa upalom pluća i…

Britanci isporučuju “neograničene” količine “MLRS” raketnih sistema Ukrajini

Velika Britanija će Ukrajini poslati višecjevne raketne sisteme “M270”, te je dogovorena isporuka neograničenog broja lansera koji mogu…

Još jedan video “kao u igrici”: Ruski vojnici se ne mogu sakriti

30. mehanizovana brigada Ukrajine objavila je danas novi video artiljerijske vatre na ruske vojnike koje gađaju sa svih…
Total
1
Share