Nakon sličnih historijskih neuspjeha ruske vojske uslijedila bi revolucija

Vladimir Putin i patrijarh Kiril @YouTube

Igor Girkin, nacionalistički militant i bivši agent FSB-a koji je pomogao u pokretanju rata 2014. u regionu Donbasa u istočnoj Ukrajini, uporedio je kolaps jedne od glavnih linija fronta sa katastrofalnim porazom u rusko-japanskom ratu, koji je izazvao revoluciju, prenosi “Guardian”.

Girkin, koji se također zove Strelkov, veteran je ruske vojske i bivši oficir FSB-a koji je odigrao ključnu ulogu u aneksiji Krima, a zatim i Donbasa, gdje je bio de facto vođa proruskih vojnih snaga.

Prema njegovim riječima, aktuleni kolaps ruske linije fronta kod Harkova sličan je bitki kod Mukdena 1905. godine, u kojoj je Rusija izgubila rat od Japana, a nakon koje je iste godine uslijedila revolucija usred međunarodnog poniženja.

Šojgu – “kartonski maršal”

Bivši agenta FSB-a koji vrlo često kritikuje nedostatak upravljanja zemljom, nazivajući ministra odbrane Šojgua “kartonskim maršalom”, više puta je govorio da će Rusija biti poražena u Ukrajini ako se ne mobiliše na nacionalnom nivou, navodi “Reuters“.

Nacionalistički bijes zbog vojnog neuspjeha mnogo je veći problem za Kremlj od kritike prozapadnih liberala na račun Putina, dok istraživanja javnog mnijenja i dalje pokazuju široku podršku onome što Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom”.

Rusija će prestati da postoji

Dok je glavni grad u subotu slavio Dan Moskve uličnim zabavama i koncertima, glasine o nemirima proširile su se čak i u obično prigušenom ruskom parlamentu.

U poruci, koju je na Telegramu objavio istaknuti ratni dopisnik Semyon Pegov, proslave u Moskvi su “bogohulne”, a odbijanje ruskih vlasti da se uključe u rat punih razmjera kao “šizofreno”.

“Ili će Rusija proći sama kroz rođenje nove političke elite… ili će Rusija prestati da postoji“, napisao je Pegov.

Vezane vijesti

Zelenski: “Nema pregovora sa Moskvom dok se ruske trupe ne povuku iz Ukrajine”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbacio je u četvrtak bilo kakve mirovne pregovore s Moskvom bez prethodnog povlačenja ruskih…

Bosnom i Hercegovinom upravljaju karteli koji se žele obogatiti novcem od EU pomoći

Među mnogim političarima i stručnjacima za pitanja sigurnosti iz cijele Evrope već “zvone zvona za uzbunu” kao rezultat…

Rusi se povlače!? Komanda u oblasti Herson “preselila” na lijevu obalu Dnjepra

Šef nikolajevske regionalne vojne uprave, Vitalij Kim, tvrdi da se cijelo vojno rukovodstvo ruske grupe u Hersonskoj oblasti…
Total
5
Share