Negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca je suprotno vrijednostima EU

Anže Logar @wikipedia.org

Slovenački ministar vanjskih poslova Anže Logar izrazio je zabrinutost zbog situacije u Bosni i Hercegovini (BiH) tokom svog obraćanja pred Evropskim parlamentom u utorak navečer.

Logar očekuje da se politički lideri u BiH uzdrže od retorike i akcija koje izazivaju podjele i da se posvete reformama. Zastupnici Evropskog parlamenta također su izrazili zabrinuŧost zbog aktuelnog razvoja događaja.

Ministar vanjskih poslova Slovenije, koji je ispred Vijeća EU učestvovao u parlamentarnoj raspravi o situaciji u BiH, pozvao je političke lidere u zemlji da odustanu od provokacija i retorike podjela, uključujući i one koje narušavaju teritorijalni integritet zemlje.

Očekujem od političara u Bosni i Hercegovini da se ubuduće suzdrže od riječi i djela koji samo doprinose potpirivanju političke krize”, rekao je, pozivajući ih da se posveŧe promociji pomirenja i reformi koje bi olakšale proces pridruživanja zemlje EU.

“Revizionizam, posebno minimiziranje ili čak negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, u osnovi je suprotan vrijednostima EU i nespojiv sa članstvom u Evropskoj uniji”, zaključio je Logar, isŧakavši snažnu i dugogodišnju opredijeljenost za evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine kao ujedinjene i suverene zemlje.

Vezane vijesti

Putinovo “Vijeće sigurnosti”: Poljska kreće u osvajanje zapadne Ukrajine

Sekretar Vijeća sigurnosti Rusije, Nikolaj Patrušev, kazao je danas da Poljska kreće u osvajanje teritorija u zapadnoj Ukrajini.…

Rusi će napustiti Kazahstan kada žele, a ne kada kaže Tokayev

Kolektivne mirovne snage u okviru “Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti” (ODKB) povući će se iz Kazahstana nakon potpune…

Velika željeznička kompozicija ruskih tenkova stigla u Donbas

Na društvenim mrežama danas se pojavio snimak velike željezničke kompozicije ruskih tenkova “T-80BV”. Oklopna vozila su navodno stigla…
Total
1
Share