Negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca je suprotno vrijednostima EU

Anže Logar @wikipedia.org

Slovenački ministar vanjskih poslova Anže Logar izrazio je zabrinutost zbog situacije u Bosni i Hercegovini (BiH) tokom svog obraćanja pred Evropskim parlamentom u utorak navečer.

Logar očekuje da se politički lideri u BiH uzdrže od retorike i akcija koje izazivaju podjele i da se posvete reformama. Zastupnici Evropskog parlamenta također su izrazili zabrinuŧost zbog aktuelnog razvoja događaja.

Ministar vanjskih poslova Slovenije, koji je ispred Vijeća EU učestvovao u parlamentarnoj raspravi o situaciji u BiH, pozvao je političke lidere u zemlji da odustanu od provokacija i retorike podjela, uključujući i one koje narušavaju teritorijalni integritet zemlje.

Očekujem od političara u Bosni i Hercegovini da se ubuduće suzdrže od riječi i djela koji samo doprinose potpirivanju političke krize”, rekao je, pozivajući ih da se posveŧe promociji pomirenja i reformi koje bi olakšale proces pridruživanja zemlje EU.

“Revizionizam, posebno minimiziranje ili čak negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, u osnovi je suprotan vrijednostima EU i nespojiv sa članstvom u Evropskoj uniji”, zaključio je Logar, isŧakavši snažnu i dugogodišnju opredijeljenost za evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine kao ujedinjene i suverene zemlje.

Vezane vijesti

Prvi ešalon ruske vojske vratio se kući sa vježbi na Krimu

Prvi ešalon sa ruskom vojskom vratio se u svoje stalno mjesto razmještaja u Čečeniji nakon vježbi na Krimu,…

Američki policajci ubili više od 1.000 ljudi

Policija je širom zemlje ubila najmanje 1.021 osobu u 2020. godini, u poređenju sa 999 u 2021. godini.…

Zastava “Sovjetskog Saveza” na zgradi gradske uprave Lisičanska!?

Kako večeras javlja više ruskih medija, grad Lisičansk je pao pod kontrolu vojske Vladimira Putina. Tim povodom je…
Total
1
Share