Negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca je suprotno vrijednostima EU

Anže Logar @wikipedia.org

Slovenački ministar vanjskih poslova Anže Logar izrazio je zabrinutost zbog situacije u Bosni i Hercegovini (BiH) tokom svog obraćanja pred Evropskim parlamentom u utorak navečer.

Logar očekuje da se politički lideri u BiH uzdrže od retorike i akcija koje izazivaju podjele i da se posvete reformama. Zastupnici Evropskog parlamenta također su izrazili zabrinuŧost zbog aktuelnog razvoja događaja.

Ministar vanjskih poslova Slovenije, koji je ispred Vijeća EU učestvovao u parlamentarnoj raspravi o situaciji u BiH, pozvao je političke lidere u zemlji da odustanu od provokacija i retorike podjela, uključujući i one koje narušavaju teritorijalni integritet zemlje.

Očekujem od političara u Bosni i Hercegovini da se ubuduće suzdrže od riječi i djela koji samo doprinose potpirivanju političke krize”, rekao je, pozivajući ih da se posveŧe promociji pomirenja i reformi koje bi olakšale proces pridruživanja zemlje EU.

“Revizionizam, posebno minimiziranje ili čak negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, u osnovi je suprotan vrijednostima EU i nespojiv sa članstvom u Evropskoj uniji”, zaključio je Logar, isŧakavši snažnu i dugogodišnju opredijeljenost za evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine kao ujedinjene i suverene zemlje.

Vezane vijesti

Pogledajte kako izgleda eksplozija automobila sa plinskom bocom

U ruskom gradu Novom Urengoju eksplodirala je plinska oprema u gepeku parkiranog automobila, prenose lokalni mediji. Srećom, u…

Veliki napad na Harkov: Rusi pokrenuli kontraofanzivu

Ruske trupe, koje pokušavaju da se održe na krajnjem sjeveroistoku oblasti Harkov uz samu državnu granicu, žestoko su…

“Rusija je izgubila strateški, operativno i taktički u Ukrajini”

General Mark Milley, šef Zajedničkog štaba američkih snaga, rekao je u utorak da je Rusija izgubila “strateški, operativno…
Total
1
Share