Nevjerovatan snimak erupcije podvodnog vulkana i cunamija

Erupcija podvodnog vulkana @Twitter

Erupcija podvodnog vulkana Hunga Tonga-Hunga Haʻapai izazvala je ogromne talase u Tihom okeanu. Cunami je nakon erupcije vulkana pogodio ostrvo Tonga, gdje je lokalno stanovništvo prethodno upozoreno da potraži utočište na višim mjestima.

Objave na društvenim mrežama pokazuju da je voda prodrla u hramove i kuće, a svjedoci navode da je pepeo padao na grad Nuku’alofu, glavni grad Tonga koji je udaljen svega 65 kilometara sjeverno od vulkana.

Satelitski snimci sa lokacije pokazuju pet kilometara širok mlaz pepela, pare i gasa koji se uzdiže na oko 20 kilometara u vazduh.

Osam minuta “straha”

Lokalni stanovnici su čak pomislili da je riječ o eksplozijama bombi u tom području, pa su instinktivno potražili utočište ispod stolova. Međutim, nedugo zatim, njihove kuće su poplavljene usred cunamija.

Vulkanska erupcija koja je trajala 8 minuta bila je toliko jaka da se mogla čuti poput grmljavine na ostrvu Fidži, udaljenom više od 800 kilometara, dok neki od svjedoka navode da se eksplozija čula čak i na Novom Zelandu, udaljenom više od 2.300 kilometara.

Video: Twitter

Vezane vijesti

Ukrajina nešto sprema: Zelenski održao tajni sastanak sa vojskom i specijalnim službama

Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, održao je tajni sastanak sa svojim snagama sigurnosti. Ukrajinski lider je komunicirao sa rukovodstvom…

Zaharova: Napad na tržni centar Kremenčuk je “lažna vijest”

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova, rekla je u srijedu da su informacije da je Rusija napala…

Na granici Rusije i Gruzije kolona od 5.500 automobila i kamiona

U Sjevernoj Osetiji, dijelu gruzijske teritorije koji je Rusija okupirala 2008. godine, čak 5.500 automobila i kamiona pokušava…
Total
1
Share