Nevjerovatan snimak erupcije podvodnog vulkana i cunamija

Erupcija podvodnog vulkana @Twitter

Erupcija podvodnog vulkana Hunga Tonga-Hunga Haʻapai izazvala je ogromne talase u Tihom okeanu. Cunami je nakon erupcije vulkana pogodio ostrvo Tonga, gdje je lokalno stanovništvo prethodno upozoreno da potraži utočište na višim mjestima.

Objave na društvenim mrežama pokazuju da je voda prodrla u hramove i kuće, a svjedoci navode da je pepeo padao na grad Nuku’alofu, glavni grad Tonga koji je udaljen svega 65 kilometara sjeverno od vulkana.

Satelitski snimci sa lokacije pokazuju pet kilometara širok mlaz pepela, pare i gasa koji se uzdiže na oko 20 kilometara u vazduh.

Osam minuta “straha”

Lokalni stanovnici su čak pomislili da je riječ o eksplozijama bombi u tom području, pa su instinktivno potražili utočište ispod stolova. Međutim, nedugo zatim, njihove kuće su poplavljene usred cunamija.

Vulkanska erupcija koja je trajala 8 minuta bila je toliko jaka da se mogla čuti poput grmljavine na ostrvu Fidži, udaljenom više od 800 kilometara, dok neki od svjedoka navode da se eksplozija čula čak i na Novom Zelandu, udaljenom više od 2.300 kilometara.

Video: Twitter

Vezane vijesti

Sudar vozova u blizini Barcelone, ima mrtvih i mnogo povrijeđenih

Jedna osoba je poginula, a devet je teško povrijeđeno u sudaru vozova na željezničkoj stanici u blizini Barcelone…

Rusija pokušava privući strance u zemlju: “Lijepe žene, votka, jeftin gas…”

Novi video snimak koji naširoko dijele ruski mediji pokazuje kako Rusija pokušava namamiti strance u zemlju obećavajući, između…

“Sporazumi sa Rusijom nisu vrijedni papira na kojem su napisani”

Na čelu Rusije su stvorenja koja nisu vrijedna nikakvog povjerenja, kazao je danas Petro Porošenko, nekadašnji predsjednik Ukrajine.…
Total
1
Share