Nevjerovatan snimak erupcije podvodnog vulkana i cunamija

Erupcija podvodnog vulkana @Twitter

Erupcija podvodnog vulkana Hunga Tonga-Hunga Haʻapai izazvala je ogromne talase u Tihom okeanu. Cunami je nakon erupcije vulkana pogodio ostrvo Tonga, gdje je lokalno stanovništvo prethodno upozoreno da potraži utočište na višim mjestima.

Objave na društvenim mrežama pokazuju da je voda prodrla u hramove i kuće, a svjedoci navode da je pepeo padao na grad Nuku’alofu, glavni grad Tonga koji je udaljen svega 65 kilometara sjeverno od vulkana.

Satelitski snimci sa lokacije pokazuju pet kilometara širok mlaz pepela, pare i gasa koji se uzdiže na oko 20 kilometara u vazduh.

Osam minuta “straha”

Lokalni stanovnici su čak pomislili da je riječ o eksplozijama bombi u tom području, pa su instinktivno potražili utočište ispod stolova. Međutim, nedugo zatim, njihove kuće su poplavljene usred cunamija.

Vulkanska erupcija koja je trajala 8 minuta bila je toliko jaka da se mogla čuti poput grmljavine na ostrvu Fidži, udaljenom više od 800 kilometara, dok neki od svjedoka navode da se eksplozija čula čak i na Novom Zelandu, udaljenom više od 2.300 kilometara.

Video: Twitter

Vezane vijesti

Skandal iz Rusije: Članice NATO-a treba nazivati “natistima”

Zvanična predstavnica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova u svom “Telegram” kanalu predložila je novi naziv članicama Sjevernoatlantske…

SAD šalju novu vrstu raketnih projektila u Ukrajinu

Washington je dogovorio još jedan paket vojne pomoći Ukrajini, koji će uključivati ​​najnovije sisteme obalske odbrane. To će…

Ukrajinska policija zaplijenila 11 ruskih tenkova od stanovnika Poltave

U regiji Poltava ukrajinska policija je zaplijenila 11 ruskih tenkova i drugog zarobljenog neprijateljskog oružja od lokalnog stanovništva.…
Total
1
Share