“Nikada nećemo vidjeti Zelenskog i Putina za istim stolom”

Vladimir Putin i Volodimir Zelenski @YouTube

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba kaže da “nikada neće biti direktnih mirovnih pregovora između ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i ruskog diktatora Vladimira Putina”.

Kuleba je naveo da su pregovori sa Rusijom mogući, ali tek nakon povlačenja okupacionih trupa iz Ukrajine, izjava je ukrajinskog ministra vanjskih poslova data za italijanski “Corriere della Sera“.

“Ne. Putin nije partner. Počinio je previše teških zločina. Postoje i drugi diplomatski načini za indirektno pregovaranje. Ali jasno nam je da nikada nećemo moći da vidimo Putina i Zelenskog za istim stolom“, rekao je Kuleba.

“Niko razuman ne vjeruje Rusima na riječ”

Upitan da li je moguće da pregovori počnu prije povlačenja ruskih trupa iz Ukrajine, Kuleba je odgovorio da sve “zavisi od okolnosti”.

Ne vjerujemo Rusima na riječ, niko razuman neće. Prije nego što se povuku, željeli bismo se uvjeriti da je to ozbiljno. Razumijem ova pitanja i njihovu logiku, ali ne mogu dati jednoznačne odgovore, jer oni ne postoje, u pitanju su životi miliona ljudi“, zaključio je.

Podsjetimo, jučer je libanonski portal “L’Orient-Le Jour“, pozivajući se na zapadne i arapske diplomatske izvore, otkrio da postoji “zahtjev” pape Franje vođi Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Mohamedu bin Zayedu da dovede Zelenskog i Putina na “COP28 UN” Samit o klimatskim pitanjima, koji će se održati 30. novembra u Dubaiju.

Vezane vijesti

Specijalno oružje u Vuhledaru: “RAAM” izazvao haos i ogromne gubitke među ruskim tenkovima

Protivtenkovske mine koje su Ukrajinci ispalili sa velike udaljenosti bile su jedan od faktora koji su prouzrokovali ogromne…

Tokom govora Zelenskog u Izjumu odjeknula eksplozija

Tokom radnog putovanja u Harkovsku oblast, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski učestvovao je danas u ceremoniji podizanja državne zastave…

CNN: Izraelska vojska podmetnula oružje u bolnicu u Gazi

Izraelska vojska (IDF) podmetnula je oružje u bolnicu Al-Shifa u Gazi u pokušaju da dokaže da su bolnicu…
Total
0
Share