Njemačka: Pritvaranje migranata do deportacije, u zatvoru s kriminalcima, krši evropske zakone

Zatvorske prostorije @unsplash.com

Novi njemački zakon, koji će uskoro stupiti na snagu, predviđa pritvor migranata do njihove deportacije u standardne zatvore s ostalim kriminalcima, krši zakone Evropske unije (EU), poručuju iz ove institucije.

Izmjena zakonodavstva u Njemačkoj 2019. godine koja je vlastima ove države omogućila da, počevši od sredine 2022. godine pritvaraju migrante koje namjeravaju deportovati zajedno sa ostalim zatvorenicima, suproŧna je evropskim zakonima, objasnio je glavni tužilac Evropskog suda pravde (ESP) Jean Richard de la Tour.

“U načelu, prema pravu EU, državljani trećih zemalja, tj. onih izvan EU, za deportaciju se moraju smjestiti u za to posebno predviđene objekte. U zatvorima ih je dopušteno držati samo u slučaju više sile ili vanrednog stanja”, ističe glavni tužilac ESP-a.

Mišljenje tužioca de la Toura se zapravo odnosi na slučaj migranta iz Pakistana koji je bio pritvoren do svoje deportacije u pravom zatvoru u njemačkom Hannoveru.

Zajedno sa ostalim kriminalcima

Za vrijeme njegovog boravka u zatvoru, u kome su se nalazili i “klasični” kriminalci, migrant iz Pakistana nije imao konŧakt s njima, ali su svi bili u nadležnosti istog zatvorskog osoblja.

Kako je istaknuo glavni tužilac Evropskog suda pravde, u Njemačkoj ne postoji vanredno stanje, te se u slučaju pakistanskog državljanina zaŧočenog u Hannoveru, krše zakoni EU.

Mišljenje glavnog tužioca Evropskog suda pravde nije obvezujuće za članice EU, ali se sudije iz država članica EU česŧo njime rukovode.

Vezane vijesti

Američke diplomate “trolaju” Ruse usred Moskve

Američka ambasada u Moskvi vješto je “trolala” (op.a. našaliti se) poslanike Gradske dume, koji su predložili da se…

Hersonska oblast: Područje sjeverno od Krima pod ruskom kontrolom

Regionalna uprava Hersona, na samom jugu Ukrajine prema Krimu, saopštila je da je izgubila kontrolu nad okrugom Geničesk…

Snažan zemljotres jačine 6,4 po Richteru pogodio sjever Kine

Snažan zemljotres jačine 6,4 stepena Richterove skale dogodio se danas u Kini. Zemljotres se dogodio u 19.45 sati…
Total
0
Share