Njemačka skinula Bosnu i Hercegovinu sa liste rizičnih “COVID” država

Bosna i Hercegovina @depositphotos.com

Usred sezone zimskih praznika, njemačka savezna vlada izmijenila je važna “COVID” pravila za pojedine države svijeta. Jedna od država koja je skinta sa liste visokog rizika je i Bosna i Hercegovina.

Savezna vlada Njemačke svrstala je popularne zemlje za odmor, Španiju i Portugal, kao područja visokog rizika zbog velikog broja zaraženih virusom korona, počevši od ove subote. Na ovoj listi se od sada nalaze još i Finska, Kipar, Monako i Sjedinjene Amričke Države (SAD).

“Poklon” za praznike

Bosna i Hercegovina će, s druge strane, biti skinuta sa liste rizičnih država nakon šest sedmica, saopštio je u četvrtak Institut “Robert Koch”. Svako ko uđe iz područja visokog rizika, a nije potpuno vakcinisan ili prebolio virus korona, mora biti u karantinu deset dana i može ga se “riješiti” samo negativnim testom najranije pet dana nakon ulaska u Njemačku.

Osim Bosne i Hercegovine, sa liste su skinute Belize, Austrija, Srbija i Malezija.

Klasifikacija područja visokog rizika automatski je popraćena upozorenjem Federalnog ministarstva vanjskih poslova Njemačke zbog nepotrebnih turističkih putovanja. To turistima iz ove države olakšava besplatno otkazivanje putovanja koja su već rezervisana, ali ne znači i totalnu zabranu putovanja.

Vezane vijesti

Čečenski vođa Ramzan Kadirov uopšte nije bio u Ukrajini?

Od prvih dana ruske invazije na Ukrajinu, Ramzan Kadirov, čečenski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, mobilisao je navodno…

Državu pogodio zemljotres tokom parlamentarne rasprave o zemljotresu!

Zemljotres u Lihtenštajnu potresao je parlament tokom rasprave o osiguranju od zemljotresa. Vidno šokirani parlamentarci upravo su bili…

Rat je sve bliže: NATO preuzima vazdušni nadzor nad Bugarskom

U svjetlu mogućih sukoba u Ukrajini, Španija i Holandija će preuzeti dio vazdušnog prostora nad članicom NATO saveza…
Total
0
Share