Njemačka uskratila nagradu izraelskom akademiku zbog negiranja genocida u Srebrenici

Gideon Greif @YouTube/rtrs.tv

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier je 10. novembra na ceremoniji u Izraelu trebao odlikovati izraelskog historičara Gideona Greifa “Ordenom za zasluge” za njegov doprinos istraživanju Holokausta, koje se fokusira na logor za istrebljenje “Auschwitz-Birkenau” u Drugom svjetskom ratu.

Međutim, nakon talasa kritika zbog izvještaja koji negira genocid u Srebrenici, koji je Greifovo djelo, a “naručio” ga je bosanskohercegovački entitet Republika Srpska, Njemačka je odgodila ceremoniju do daljnjeg, te navela da preispituje da li će dodijeliti akademsku titulu.

Iako se Greifov doprinos istraživanju holokausta ne dovodi u pitanje, njegova kontroverzna studija objavljena u julu pod nazivom “Nezavisna međunarodna istražna komisija o stradanjima svih ljudi u regionu Srebrenice između 1992. i 1995.“, islamofobična je “propaganda”, navode kritičari.

Među problematičnim aspektima, najviše se ističe minimiziranje broja smrtnih slučajeva.

Besramna manipulacija činjenicama

Ona tvrdi da je “ne više od 3.000 vojnih zarobljenika uključujući i nekoliko stotina muškaraca civila pogubljeno u Srebrenici“, odbacujući presude međunarodnih sudova. Takođe je optužio tribunal za antisrpsku pristrasnost.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodni sud pravde (ICJ) zaključili su da je sistematski masakr oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka od strane srpskih snaga u julu 1995. godine predstavljao genocid – najgori zločin u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata.

Grajfov rad na ovu temu osudili su mnogi, uključujući Menahema Rozensafta, generalnog savjetnika Svjetskog jevrejskog kongresa, koji je rekao da je “zaprepašten besramnom manipulacijom istine u izvještaju“.

Vezane vijesti

Objavljujemo plan: Izvoz žita iz Ukrajine ići će kroz minsko polje

Samo dan nakon potpisivanja sporazuma o izvozu žitarica i drugih poljoprivrednih dobara iz Ukrajine, Rusija je napala luku…

Munjevita ofanziva na Herson: Ukrajinci napredovali 40 km za jedan dan

Ukrajinske snage napravile su najveći proboj na jugu zemlje od početka rata do sada, probivši front i brzo…

Ruski vojnik se krio se pola godine u regiji koju su oslobodili Ukrajinci

42-godišnji ruski vojnik skrivao se šest mjeseci u napuštenim zgradama u regiji Harkov, koju su ukrajinske Oružane snage…
Total
1
Share