Njemački političar uporedio Erdogana sa “malim kanalizacijskim štakorom”

Recep Tayyip Erdogan @YouTube

Tursko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u utorak njemačkog ambasadora u Ankari kako bi osudilo izjave visokog njemačkog političara koji je predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana uporedio sa “malim kanalizacijskim štakorom”, piše “Reuters”.

Najoštrije osuđujemo uvredljive izjave Wolfganga Kubickog, potpredsjednika njemačkog saveznog parlamenta, našem predsjedniku, u govoru održanom tokom predizborne kampanje u pokrajini Donja Saksonija“, kazao je u utorak portparol turskog ministra vanjskih poslova, Tanju Bilgica.

Nemoralan i vulgaran

Predstavnik turske diplomatije je rekao i da je Wolfgang Kubicki “potpuno lišen morala i političke odgovornosti”, a takve “nepristojne izjave u suštini daju predstavu o političkom i moralnom nivou Kubickog i otkrivaju njegovu vulgarnost”.

Nakon što su ga kontaktirali novinari “Reutersa, Kubicki je potvrdio da je te komentare dao tokom predizbornog skupa, rekavši da je pokušao skrenuti pažnju na sve veći broj ilegalnih migranata koji se kreću iz Turske takozvanom “balkanskom rutom” prema Njemačkoj.

Novi priliv migranata

Kanalizacijski štakor je malo, slatko, ali istovremeno inteligentno i lukavo stvorenje koje se pojavljuje i u dječjim pričama“, rekao je Kubicki, navodeći kao primjer popularni animirani film “Ratatouille.

Kubicki, poslanik njemačke Slobodne demokratske partije (FDP), jedne od stranaka u njemačkoj vladajućoj koaliciji, tvrdi da je Erdogan napravio dobar potez za Tursku kada je 2015. pristao da ograniči broj migranata koje ulaze u Evropsku uniju.

“Ali, istovremeno, moramo napomenuti da se talas migranata duž “balkanske rute” iz Turske ponovo povećava, što je izazov za vanjsku i unutrašnju politiku Njemačke“, dodao je.

Vezane vijesti

Ruski vojnici koriste tepihe i sijeno za kamufliranje tenkova i vozila

Ruske trupe u Ukrajini pribjegle su korištenju sijena, tepiha i granja za kamufliranje svojih vozila, a stručnjaci kažu…

U sedam dana umrli svi članovi porodice – nisu bili vakcinisani!

Porodična tragedija zadesila je tri člana iste porodice u jednom malom selu, nakon što je aktuelna pandemija virusa…

“Đokoviću odlazi… Odlazi tiho i bez talasanja”

Želim poručiti Novaku Đokoviću da ode iz Australije “tiho i bez talasanja”, kazao je australijski novinar David Crowe,…
Total
0
Share