Njemački poreznici izdvajaju nevjerovatnu količinu novca za frizuru Angele Merkel

Angela Merkel @YouTube

Iako je Angela Merkel (69) još prije skoro dvije godine, odnosno 8. decembra 2021. godine, napustila poziciju kancelara, njemačka savezna vlada je od tada potrošila skoro 55.000 eura na njene kozmetičke i frizerske usluge, saopšteno je iz Kancelarijata u odgovoru na zahtjev dnevnog lista “Tagesspiegel“.

Kako se navodi, Merkel koristi usluge šminkera i modnog dizajnera, te je u 2022. godini na ove usluge potrošila 37.771 euro, dok je u 2023. potrošila već 17.196 eura.

Narod “šminka” političare

Kako piše magazin “Focus“, riječ je o 2.900 eura mjesečno koji se troše na izgled bivše kancelarke. U to su uračunati i troškovi putovanja i hotela ako stilista prati Merkel na njene sastanke.

Udruženje njemačkih poreskih obveznika kritikovalo je sve veće troškove modnog uređivanja visokih političara, dodajući da je teško iznijeti bilo kakvo racionalno objašnjenje poreznim obveznicima koji snose troškove šminkera i frizera za političare.

Njemački “Focus” navodi i da je Angela Merkel do sada najskuplja bivša kancelarka, jer za svoje postpolitičko djelovanje u okviru “tekućeg službenog posla” na raspolaganju ima kancelariju sa devet službenika i službeni automobil iz Federalnog ureda kriminalističke policije. Samo troškovi osoblja iznose nekoliko stotina hiljada eura godišnje, ne uključujući putne troškove.

Vezane vijesti

Beba rođena pod ruševinama, majka umrla nakon porođaja

Slike novorođenčeta spašenog iz ruševina u Siriji postale su viralne na društvenim mrežama. Kako su objavili lokalni mediji,…

Orban na meti kritika SAD, uvedena vizna ograničenja za mađarske državljane

Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) objavila je u utorak da uvodi ograničenja za vlasnike mađarskih pasoša u okviru…

Zarobljeni vojnik “Wagnera” odlučio da se bori za Ukrajinu

Rusija i Ukrajina objavile su u nedjelju da su razmijenile zarobljene vojnike. Rusko ministarstvo obrane na Telegramu je…
Total
0
Share