Novo oružje: Ukrajina prvi put pokušala gađati Ruse raketom “Grom-2”

Lansiranje rakete @YouTube

Prema riječima zvaničnog predstavnika Ministarstva odbrane Ruske Federacije, general-pukovnika Igora Konašenkova, ruske PVO snage prvi put su oborile taktičku raketu “Grom-2” koja pripada Oružanim snagama Ukrajine.

Prijavljeno je i presretanje tri rakete lansera “HIMARS”, kao i uništavanje dva ukrajinska drona u tzv. “Donjeckoj Narodnoj Republici“, prenose agencije.

Koja je tačno bila svrha ukrajinske vojske nije poznato, ali ovo je prvi poznati slučaj upotrebe takvog oružja. Istovremeno, već su se pojavile informacije da je Ukrajina započela proizvodnju projektila za takve komplekse u susjednoj Poljskoj. To pokazuje da će Oružane snage Ukrajine nastaviti napadati ovim oružjem.

Domet 280 kilometara

“OTRK Grom-2” je operativno-taktički raketni sistem razvijen u Ukrajini i u vlasništvu je Oružanih snaga Ukrajine. Kompleks je razvijen na bazi stranih tehnologija i uključuje rakete dugog dometa.

Može se koristiti za gađanje kopnenih ciljeva i neprijateljske protivvazdušne odbrane. Prema zvaničnim podacima, raketni sistem ima domet do 280 km i može se koristiti za gađanje različitih objekata na neprijateljskoj teritoriji, uključujući infrastrukturu i stambena naselja.

Vezane vijesti

Ukrajinci tvrde: Rusi počeli da se povlače iz ostatka oblasti Herson

Zvaničnici koje je Moskva postavila u Hersonsku oblast na jugu Ukrajine spremaju se da napuste ovu teritoriju, te…

Grci pucali na turski brod u blizini granice?

Turska obalna straža saopštila je da su juče u podne dva čamca grčke obalne straže otvorila vatru na…

“Ruski vojnici – ako želite preživjeti, vrijeme je da pobjegnete iz Ukrajine”

Pres služba predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, u povodu pokrenutih vojnih operacija na jugu države, objavila je kasno večeras…
Total
0
Share