Očaj u Kabulu: Djeca napuštaju školu kako bi radila za hljeb

Djeca u Kabulu @bbc.com

Sve je više djece primorano da radi kako bi izdržavalo svoje porodice usred ekonomskog kolapsa koji je zadesio Afganistan.

Čak i prije nego što su talibani došli na vlast, stotine hiljada afganistanske djece bilo je prisiljeno zarađivati ​​za život zbog siromaštva. Međutim, nakon što su talibani stigli, međunarodna pomoć je uveliko prekinuta, uvedene su i dodatne sankcije, te je kao rezultat svega nastala ogromna nezaposlenost.

Britanski “BBC” je sa svojim novinarima proveo dan sa dječacima u Kabulu koji su primorani da rade za komadić hljeba.

Dnevna zarada 0,4 eura

Sa 13 godina Pervez radi od jutra do mraka da bi prehranio svoju porodicu. On i njegovi mlađi rođaci su mjesecima glancali cipele. Dnevno zarađuje oko 50 afganija, što je oko 0,4 eura. Prije nekoliko mjeseci iznos je bio 3 puta veći, ali je u tom periodu bilo teško naći posao. Njegov otac je prije nekoliko mjeseci ostao bez posla, a on je bio primoran da napusti školu kako bi pomogao svojoj porodici.

Cijena vreće brašna u Afghanistanu je 3.000 afganija (25,5 eura), a konzerva ulja 3.500 afganija (30 eura).

Pervezov otac traži dnevni posao. Kada je imao stalan posao, zarađivao je dovoljno da izdržava svoju porodicu, ali sada mu je teško da dobije i 10 afganija dnevno (0,10 eura).

“Samo snovi su nam ostali”

“Ne mogu sebi priuštiti ni jednu veknu hljeba za večeru. Ne osjećam se dobro što mi sin radi, ali situacija je ozbiljna”, rekao je Pervezov otac.

Iako sada nemaju šta da jedu, Pervez i njegovi rođaci nisu odustali od svojih snova. Nada se da će se jednog dana vratiti u školu i postati inženjer, doktor ili pilot, kada odraste.

Video: BBC

Vezane vijesti

Objavljeni video snimci masovnog bijega ruske vojske iz Limana

Volonteri fondacije “Vrati se živ” objavili su video snimak iz grada Limana u Donjeckoj oblasti opkoljenog ukrajinskom vojskom,…

Erdogan: “Ako SAD to ne žele, Rusija će nam prodati borbene avione”

Turska bi se mogla obratiti Rusiji za nabavku modernih borbenih aviona ako SAD odbiju da joj isporuče nove…

SAD: Regrutacija plaćenika za Ukrajinu, plate su “ogromne” i na dnevnom nivou

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) najavljen je poziv za regrutovanje plaćenika za učešće u vojnim operacijama u Ukrajini,…
Total
0
Share