“Odmah eliminisati vanjske pokušaje vođenja procesa u BiH”

Sergej Lavrov @YouTube

Bosna i Hercegovina je suverena država, pokušaji izvana da se vode procesi u ovoj zemlji su nedopustivi i odmah se moraju eliminisati.

Riječi su ovo ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova izrečenih na konferenciji za novinare u utorak nakon razgovora sa sministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Biserom Turković, prenose ruski mediji.

“Uvjereni smo da je Bosna i Hercegovina suverena država, u kojoj treba u potpunosti poštovati temelje postavljene Dejtonskim sporazumom, i naravno, vanjske pokušaje da se vode procesi u ovoj suverenoj zemlji smatramo nedopustivim, i treba ih odmah eliminisati“, kazao je ministar Lavrov.

“Kada je riječ o situaciji u BiH, današnji susret s ministrom Lavrovim dolazi u vrlo važnom trenutku za BiH i Zapadni Balkan. Upoznala sam ministra o našem viđenju situacije, te naglasila da su građani sve više uplašeni, posebno nakon usvojenih zaključaka NSRS-a“, kazala je ministrica Turković, navodeći na kraju da današnje razgovore smatra krupnim doprinosom za poboljšanje odnosa BiH i Rusije.

Vezane vijesti

Tri države odbile operisati dijete jer roditelji nisu vakcinisani protiv Covida-19

Slučaj trogodišnjeg dječaka sa Kipra kojem je prvobitno odbijeno liječenje u tri bolnice u inostranstvu, jer njegovi roditelji…

Švedska će 16. maja aplicirati za članstvo u NATO savezu

Švedska i Finska planiraju da apliciraju za članstvo u Sjevernoatlantski savez (NATO) u ponedjeljak, 16. maja, objavio je…

Severodonjeck: Ukrajinci zarobljeni u zgradi opkoljenoj ruskim snagama

Bitka za zauzimanje istočnog ukrajinskog grada Severodonjecka jedna je od najtežih u ratu, a rusko napredovanje u grad…
Total
1
Share