“Omikron” bi mogao (konačno) stvoriti kolektivni imunitet

“Omikron” varijanta virusa korona @freepik.com

Ubrzo nakon što se pojavila, visoko prenosiva varijanta “Omikron” dovela je do povećanja broja slučajeva virusa korona širom svijeta.

Broj zaraženih širom svijeta dostigao je najviši nivo u historiji, s prosječno nešto više od milion slučajeva otkrivenih svaki dan između 24. i 30. decembra, podaci su koje je objavila Evropska komisija.

I Izrael “posustaje”

Međutim, broj umrlih nije porastao u istoj mjeri, što daje nadu da je nova varijanta manje smrtonosna.

Do kraja decembra, Izrael je uspio u određenoj mjeri izbjeći “Omikron”, ali s nastavkom stope zaraze, očekuje se da će dnevni broj slučajeva dostići rekordni maksimum u naredne tri sedmice.

To bi moglo dovesti do grupnog imuniteta“, rekao je generalni direktor Ministarstva zdravlja Nachman Ash. “Cijena će biti mnogo infekcija“, rekao je Ash za izraelske medije.

Dvije vrste kolektivnog imuniteta

“Broj će morati biti veoma velik da bi se postigao imunitet stada. Moguće je, ali ne želimo da to dobijemo infekcijom, želimo da se to dogodi kao rezultat vakcinacije mnogih ljudi“, dodao je.

Imunitet stada je tačka u kojoj je populacija zaštićena od virusa, bilo vakcinacijom ili ljudima koji su razvili antitijela nakon zaraze s bolešću.

Prema ministarstvu zdravlja Izraela, oko 60% od 9,4 miliona Izraelaca je potpuno vakcinisano, skoro svi vakcinom Pfizer/BioNTech, što znači da su primili tri doze ili su nedavno primili drugu dozu.

Vezane vijesti

Ruska vojska ponovo halucinira

Oružane snage Rusije ponovo su postale podsmijeh još jednom svojom čudnom izjavom o ratu u Ukrajini, koji su…

Rekord usred zime: U Kanadi zabilježeno 22,5 stepeni Celzijusa

Nakon “vrućeg” ljeta uzrokovanog toplotnim valom koji je izazvao veliku zabrinutost u zemlji, ali i na međunarodnom nivou,…

Čak 400 poginulih: Najveći poraz ruskih trupa od početka invazije na Ukrajinu

Američki dnevni list “New York Times”, pozivajući se na ukrajinsku vojsku, izvještava da je oko 400 ruskih vojnika…
Total
1
Share