“Omikron” bi mogao (konačno) stvoriti kolektivni imunitet

“Omikron” varijanta virusa korona @freepik.com

Ubrzo nakon što se pojavila, visoko prenosiva varijanta “Omikron” dovela je do povećanja broja slučajeva virusa korona širom svijeta.

Broj zaraženih širom svijeta dostigao je najviši nivo u historiji, s prosječno nešto više od milion slučajeva otkrivenih svaki dan između 24. i 30. decembra, podaci su koje je objavila Evropska komisija.

I Izrael “posustaje”

Međutim, broj umrlih nije porastao u istoj mjeri, što daje nadu da je nova varijanta manje smrtonosna.

Do kraja decembra, Izrael je uspio u određenoj mjeri izbjeći “Omikron”, ali s nastavkom stope zaraze, očekuje se da će dnevni broj slučajeva dostići rekordni maksimum u naredne tri sedmice.

To bi moglo dovesti do grupnog imuniteta“, rekao je generalni direktor Ministarstva zdravlja Nachman Ash. “Cijena će biti mnogo infekcija“, rekao je Ash za izraelske medije.

Dvije vrste kolektivnog imuniteta

“Broj će morati biti veoma velik da bi se postigao imunitet stada. Moguće je, ali ne želimo da to dobijemo infekcijom, želimo da se to dogodi kao rezultat vakcinacije mnogih ljudi“, dodao je.

Imunitet stada je tačka u kojoj je populacija zaštićena od virusa, bilo vakcinacijom ili ljudima koji su razvili antitijela nakon zaraze s bolešću.

Prema ministarstvu zdravlja Izraela, oko 60% od 9,4 miliona Izraelaca je potpuno vakcinisano, skoro svi vakcinom Pfizer/BioNTech, što znači da su primili tri doze ili su nedavno primili drugu dozu.

Vezane vijesti

Velika smrtnost starijih ljudi: Italija troši manje novca za penzije

Italijanska država potrošila je 1,1 milijardu eura manje na penzije u 2020. nego prethodne godine, zbog viška mortaliteta…

Putin jučer “priznao” genocid u BiH, danas “priznao” i Kosovo

Nakon što je jučer ruski predsjednik upoređivao Bosnu i Hercegovinu (BiH) s Ukrajinom, odnosno da se trenutno u…

“Ruski vojnici – ako želite preživjeti, vrijeme je da pobjegnete iz Ukrajine”

Pres služba predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, u povodu pokrenutih vojnih operacija na jugu države, objavila je kasno večeras…
Total
1
Share