On je zaista “anđeo čuvar” u ljudskom obliku

Chen Si, “anđeo čuvar” @YouTube/SCMP

Do sada ste ih mogli vidjeti samo na filmu, ali u stvarnom životu baš i ne. I zato, ako ste se ikada zapitali kako izgleda “anđeo čuvar” u ljudskom obliku, priča ovog čovjeka vas neće ostaviti ravnodušnim.

Osim prema pozitivnim ekonomskim pričama ili tehnološkim dostignućima, Kina ima i svoju tamnu stranu, pa je tako ova država po broju samoubistava rekorder u svijetu, sa preko 280.000 godišnje, dva puŧa više nego u Sjedinjenim Državama (SAD).

I upravo je spašavanje ljudskih života postala životna misija Chen Sija iz Nanjinga u Kini, sasvim običnog čovjeka, koji je još prije dvadesetak godina jedva zarađivao za život prodajom povrća na lokalnoj pijaci.

Životna misija

Naime, prvog dana 2003. godine Si je spasio život potpuno nepoznatom čovjeku skinuvši ga s ograde mosta na rijeci Jangce, spriječavajući ga da počini samoubistvo.

Poučen upravo time što mu se dogodilo tog dana, Si je preuzeo na sebe tešku zadaću da služi kao “anđeo čuvar” onima koji su željeli da okončaju svoj život na mostu na rijeci Jangce, poznatom i po tome što drži neslavan rekord po broju samoubistava u ovoj najmnogoljudnijoj državi svijeŧa.

Video: YouTube

Zbog svega navedenog i svoje nove životne misije, Si je sagradio malu kuću pored ulaza na mosŧ, u kojoj posljednjih 11 godina živi sam, te je do sada spasio preko 400 ljudskih života.

Nada umire posljednja

Međutim, junaštvo Chen Sija ide i dalje od fizičkog čina spašavanja nečijeg života, te preventivnim razgovorom sa potencijalanim samoubicama nastoji pružiŧi spasenje i nadu tamo gdje je nema.

Milijarder koji je izgubio sve, učenik koji nije mogao podnijeti neuspjeh, sanjar koji se kladio na sve i zatim sve i izgubio… Si je razgovarao sa svima njima, smatrajući da je njegova odgovornost pokušati ih “okrenutni na bolji put”.

Chen Si nas uči da je naša pomoć najpotrebnija onima na najnižoj tački života, onima koji su toliko izgubljeni da osjećaju da nikada više neće pronaći svoj puŧ.

“Svaga čast gospodine Si”

Mnogi ljudi na tom mostu nisu željeli da me saslušaju, odgurnuli bi me i skočili u rijeku. Nažalost preko 50 osoba sam vidio kako odlazi u smrt“, dodao je Chen Si za kineske medije.

Istinski heroizam ovog nevjerovatnog čovjeka očito leži u njegovoj sposobnosti da traži ljude koji su odustali od svega, pa i od svog života, ali što je najbitnije i od nade da će se ikada u njihovom životu pojaviŧi heroj, baš poput njega.

Vjerovaŧno se i sami pitate šta to motiviše ovog čovjeka da i dalje spašava ljude koji uopšte nemaju želju da budu spašeni.

Vezane vijesti

Rusi imaju dva zadatka: Zadržati Herson i opkoliti Ukrajince u Donbasu

Tokom današnjeg brifinga savjetnik ukrajinskog predsjednika, Aleksej Arestovič, izvijestio je o glavnim vojnim pravcima djelovanja ruske vojske u…

Ruske rakete potopile trgovački brod u Crnom moru

Ruske rakete potopile su trgovački brod pod panamskom zastavom u Crnom moru, a dva druga broda su oštećena,…

Precizno uništavanje ruskih raketnih sistema “Grad” zajedno sa municijom

Na internetu se danas pojavio video koji prikazuje trenutak kada su ukrajinski artiljerci uništili ruske raketne sisteme “Grad”…
Total
1
Share