Opozicija: Orban priznao da je ekonomija Mađarske u kolapsu

Milorad Dodik i Viktor Orban @depo.ba

Najava premijera Viktora Orbana da će od 1. februara u Mađarskoj biti regulisane cijene šest vrsta prehrambenih proizvoda je priznanje da je mađarska privreda u tragičnom stanju, reagovala je opoziciona grupa sastavljena od šest stranaka u odgovoru na odluku koja je donesena u srijedu.

Kako prenosi “Index.hu“, opozicione stranke su u zajedničkom saopštenju istakle da je nakon 12 godina vladavine sa dvotrećinskom većinom u parlamentu, Orban počeo da se bavi cijenama hrane tek tri mjeseca pred nove izbore.

Pogrešan potez

“Umjesto odgovorne ekonomske politike, Vlada interveniše na tržištu regulacijom cijena. Ovo je potpuni kolaps Orbanove ekonomske politike”, navodi se u opozicionom dokumentu.

Ukoliko opozicija uspije pobijediti na parlamentarnim izborima 3. aprila, obećava smanjenje PDV-a na osnovne životne namirnice na pet posto.

Novca ima, ali za Dodika

Cijene šećera, pšeničnog brašna, suncokretovog ulja, svinjskog mesa, pilećih prsa i kravljeg mlijeka moraju se vratiti na nivo na kojem su bile prije 15. oktobra, odluka je koju je početkom sedmice donio mađarski premijer Orban.

Podsjetimo, krajem decembra 2021. godine Orban je potvrdio da će Mađarska Republici Srpskoj (RS) dati 100 miliona eura finansijske pomoći, kao dio politike odgovornog susjedstva ove države za jačanje stabilnosti u regiji.

Vezane vijesti

Putin je “poludio” zbog ukrajinskog otpora: “Ovo neće biti njegov posljednji rat”

Mihail Hodorkovski, bivši ruski oligarh koji je sada u egzilu, kaže da bi sljedeći korak u ratu Vladimira…

Slovaci šalju u Ukrajinu čak 11 lovaca “MiG-29”

Češka i Njemačka će početi patrolirati nebom Slovačke, što otvara put Slovacima da prebace 11 lovaca “MiG-29” u…

Rusi zapalili poznati pravoslavni manastir u ukrajinskom gradu Sviatohirsk

“Sviatohirsk Lavra”, stari i poznati pravoslavni manastir u ukrajinskom gradu Sviatohirsk, zapalio se u subotu nakon ruskih bombardovanja,…
Total
19
Share