Orbanov političar u Rumuniji: “Grad historijskih mađarskih ličnosti i Mađara”

Govor Viktora Orbana u SAD @YouTube

Bez Cluja nema mađarske historije, nema mađarske nacije, a za razvoj grada je zaslužno jedinstvo Mađara, naglasio je Arpad Janos Potapi, državni sekretar zadužen za nacionalnu politiku u Kancelariji mađarskog premijera Viktora Orbana, piše “Hirdao.hu”.

Političar je učestvovao u svečanom otvaranju Herepei kuće, renovirane uz podršku mađarske vlade. Prije ovog događaja održana je vjerska služba kojom su otvoreni 14. Dani mađarske kulture u Cluju, inače drugom po veličini gradu u Rumuniji.

Grad Mađara

Prema njegovom mišljenju, svako ko nije posjetio Cluj od 1980-ih do 1990-ih bio bi iznenađen kada bi vidio današnji napredak, samo što se oni “ne dešavaju sami od sebe”.

“Za ovu evoluciju bilo je neophodno da se mi, Mađari, ujedinimo, da ojačamo osećaj i iskustvo nacionalne pripadnosti“, rekao je političar iz Budimpešte.

Ime grada Cluj ne može se odvojiti od historijskih mađarskih ličnosti i Mađara“, rekao je Potapi. “To ne znači da samo Mađari posjeduju grad”, rekao je šef nacionalne politike u Orbanovoj vladi.

Vezane vijesti

Putin oživljava “majku heroinu”, Staljinov izum iz Drugog svjetskog rata

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u ponedjeljak dekret kojim se ženama koje su rodile i odgojile desetoro…

Ukrajinci pokazali kako brzo “čiste rovove od Rusa”

Velika ukrajinska kontraofanziva je već u toku, ali je za sada manji dio trupa i tehnike angažovan na…

Senator Grassley: “Ne možemo dozvoliti ponavljanje genocida u Bosni i Hercegovini”

Američki senator Chuck Grassley, je nakon sastanka sa ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković, uputio pismo…
Total
0
Share