Otkriveno ko je ubijedio Putina da se povuče kod Harkova

Vladimir Putin @YouTube

Upravo tokom kontraofanzive Oružanih snaga na oblast Harkov, 9. septembra, ruski predsjednik Vladimir Putin sazvao je Vijeće sigurnosti Rusije.

Sastanku su prisustvovali predsjedavajuća Vijeća Federacije Valentina Matvienko, predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin, zamjenik Predsjedavajućeg Dmitrij Medvedev, sekretar Vijeća Nikola Patrušev, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, ministar odbrane Sergej Šojgu, direktor Spoljne obavještajne službe Sergej Nariškin i drugi najviši zvaničnici.

Sramotno povlačenje

Mediji saznaju da je na Vijeću sigurnosti Rusije precizno razmotrena aktuelna situacija na frontu i donesena odluka – da se pokuša izdržati, rizikujući da vojska na kraju bude u potpunom okruženju, ili da se osramoćena povuče.

Generali su na kraju ubijedili Putina da je neophodno da se povuče. Naravno, on nije želio odustati iz političkih razloga, što je očigledno. Međutim, generali su ga uvjerili, napominjući mu da će, ako se sada ne povuku, za sedam dana ruska vojska biti u potpunom okruženju i sve će biti 100 puta gore.

“Pregrupisavanje”

Ukrajinski mediji navode da ovaj sastanak nije bio direktno vezan za ratna pitanja, ali su zvaničnici zapravo razgovarali o tome kako spasiti situaciju na ukrajinskom frontu, ali očito nisu mogli smisliti ništa dobro.

Sve što su smislili bilo je jednostavno povlačenje. Rusko Ministarstvo odbrane to je u međuvremenu nazvalo “pregrupisavanjem“, a ukrajinsko – velikom pobjedom.

Vezane vijesti

Ukrajinske oružane snage na ulazu u grad Liman

Ukrajinski vojnici od ranog jutra objavljuju mnoštvo video snimaka na kojima je prikazan ulazak vojske u grad Liman,…

U oborenom avionu “Su-25” poginuo još jedan ruski general?

Ukrajinske oružane snage oborile su tokom vikenda u regonu Donjecka ruski jurišni avion “Su-25”. Već u ponedjeljak, 23.…

U regiji Lavov srušen spomenik sovjetskim vojnicima

U centru Strija, u ukrajinskoj regiji Lavov, jučer je demontiran ostatak spomenika u čast sovjetske vojske – “stela-spomenik”…
Total
1
Share