“Pandemija se neće završiti ove godine”

Covid-19 @unsplash.com

Pandemija virusa korona se neće završiti ove godine, kazao je Hans Kluge, regionalni direktor “WHO” za Evropu.

“Nažalost, pandemija se neće završiti 2022. godine. Ali kako ulazimo u treću godinu, nadam se da će se akutna faza završiti. Prerano je da se COVID-19 naziva endemskom bolešću, čak i sa ‘Omikronom‘”, kazao je Kluge u intervjuu za “Fanpage.it“.

Mogući su novi sojevi

“Iz čisto evolucijske perspektive, patogeni imaju tendenciju da evoluiraju prema većoj replikaciji i smanjenoj virulenciji kod svojih domaćina, odnosno ljudi. Čini se da i ‘Omicron‘ slijedi ovu logiku, te se nadamo da će ostaviti visok stepen imuniteta među stanovništvom, što bi moglo pomoći stabilizaciji pandemije”, dodao je Kluge, te zaključio:

Svi virusi evoluiraju i mutiraju, tako da je vrlo moguće vidjeti još jednu varijantu negdje u svijetu koja bi se mogla brzo širiti drugdje, kao što se dogodilo sa ‘Delta’ i ‘Omicron’ sojem“.

Vezane vijesti

Ukrajina saopštila da je privremeno izgubila pristup Azovskom moru

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je kasno u petak da su oružane snage te zemlje “privremeno” izgubile pristup Azovskom…

Rusija planira stvoriti “Saveznu Republiku Ukrajinu” u zapadnom dijelu države!?

Ukrajinska služba sigurnosti (SBU) uhapsila je osobe za koje se sumnja da su ruski posrednici, a čija je…

Joe Biden poklonio Ukrajini tri milijarde dolara na Dan nezavisnosti

Američki predsjednik Joe Biden najavio je u srijedu da će Sjedinjene Američke Države (SAD) Ukrajini odobriti novi paket…
Total
9
Share