“Pojela” je inflacija: Erdogan najavio povećanje minimalne plate za 50 posto

Recep Tayyip Erdogan @YouTube

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je povećanje minimalne plate od čak 50 posto, a sve kako bi se riješio problem rastućih troškova života za domaćinstva.

Minimalna plata u Turskoj dostići će tako 4.250 lira (243 eura) u 2022. godini, najavio je Erdogan u televizijskoj konferenciji za novinare.

U 2021. godini minimalna plata u Turskoj je iznosila 2.826 lira, ali je ogromna devalvacija domaće valute umanjila taj iznos za čak 51%.

Više od 40% svih radnika u Turskoj prima minimalnu platu, navodi “Fondacija socijalne sigurnosti” te zemlje, što znači da će povećanje značajno podstaći ekonomiju u vrijeme kada ankete pokazuju da Erdoganova popularnost opada.

Turci traže Erdoganovu ostavku: “AKP odlazi, ovo je naša zemlja“

Reforma poreznog sistema

“Porast minimalne plate od 50 posto je najveće povećanje u posljednjih 50 godina“, kazao je Erdogan u svom obraćanju na televiziji.

“Mislim da ovo pokazuje našu odlučnost da ne opterećujemo svoje zaposlenike zbog povećanja cijena. Od sljedeće godine ukidamo i porez na dohodak i minimalnu platu“, dodao je on.

Vezane vijesti

“Životi ljudi su u opasnosti”: Hakeri napali bolnicu i traže novac

“Prazni hodnici u kojima vlada neobična tišina”, tako počinje reportaža francuskog dnevnog lista “Le Figaro” o “Centru Hospitalier…

Desetine povrijeđenih: Autobus udario u kamion na autoputu

U teškoj saobraćajnoj nesreći na autoputu A4 u Italiji učestvovao je autobus u kojem je bilo oko 30…

Ukrajinska navođena raketa promašila rusku za čitav kilometar!?

Ukrajinski sistem protivvazdušne odbrane (PVO) očito se pokazao beskorisnim protiv ruskih krstarećih raketa “Kalibr”. Uprkos tvrdnjama ukrajinske vojne…
Total
0
Share