“Pojela” je inflacija: Erdogan najavio povećanje minimalne plate za 50 posto

Recep Tayyip Erdogan @YouTube

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je povećanje minimalne plate od čak 50 posto, a sve kako bi se riješio problem rastućih troškova života za domaćinstva.

Minimalna plata u Turskoj dostići će tako 4.250 lira (243 eura) u 2022. godini, najavio je Erdogan u televizijskoj konferenciji za novinare.

U 2021. godini minimalna plata u Turskoj je iznosila 2.826 lira, ali je ogromna devalvacija domaće valute umanjila taj iznos za čak 51%.

Više od 40% svih radnika u Turskoj prima minimalnu platu, navodi “Fondacija socijalne sigurnosti” te zemlje, što znači da će povećanje značajno podstaći ekonomiju u vrijeme kada ankete pokazuju da Erdoganova popularnost opada.

Turci traže Erdoganovu ostavku: “AKP odlazi, ovo je naša zemlja“

Reforma poreznog sistema

“Porast minimalne plate od 50 posto je najveće povećanje u posljednjih 50 godina“, kazao je Erdogan u svom obraćanju na televiziji.

“Mislim da ovo pokazuje našu odlučnost da ne opterećujemo svoje zaposlenike zbog povećanja cijena. Od sljedeće godine ukidamo i porez na dohodak i minimalnu platu“, dodao je on.

Vezane vijesti

Ukrajinci zaplijenili još jedan ruski “Pancir C1” vrijedan 20 miliona dolara

Snage za specijalne operacije (SSO) Ukrajine aktivno rade protiv ruskih okupatora od početka njihove invazije na susjednu državu.…

Pentagon: Ukrajina može dobiti rat sa Rusijom, dokaza je sve više

Ruski diktator Vladimir Putin nije uspio da postigne nijedan od svojih strateških ciljeva. Istovremeno, Ukrajina pokazuje dobre rezultate…

Rusi su zauvijek ostali u šumi kod Kijeva

Ukrajinski branioci porazili su kolonu vojske Ruske Federacije koja je bila smještena u šumama u blizini glavnog grada…
Total
4
Share