Poljska optužuje Njemačku da želi stvoriti “četvrti Rajh”

Zastave Poljske i Njemačke @pixabay.com

Njemačka želi da Evropsku uniju (EU) pretvori u “Četvrti njemački Rajh”, kazao je lider poljske vladajuće stranke “Pravo i pravda” Jaroslav Kaczynski u danas objavljenom intervjuu, čije je navode citirala agencija “AFP”.

“Postoje zemlje koje nisu oduševljene perspektivom stvaranja ‘Četvrtog njemačkog Rajhazasnovanog na Evropskoj uniji“, kazao je lider poljske stranke “Pravo i pravda” u jednom poljskom dnevnom listu krajnje desničarske političke orijentacije.

Prema Kaczynskom, koji je i potpredsjednik poljske vlade zadužen za nacionalnu sigurnost, izraz “Četvrti njemački rajh” nema negativne konotacije, jer se ne odnosi na “Treći rajh” (nacističku Njemačku) već na “Sveto rimsko njemačko carstvo“.

Evropa suverenih država

Tokom nedavne posjete novog njemačkog kancelara Olafa Scholza Poljskoj, poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je da je ideja vladajuće koalicije u Njemačkoj da radi na većoj federalizaciji Evropske unije (EU) utopijska i opasna, podsjeća “AFP”. Morawiecki je tada rekao da Poljska podržava ideju Evrope suverenih država.

“Ako mi, Poljaci, pristanemo na takav moderan oblik poslušnosti, bićemo poniženi na razne načine”, rekao je Kaczynski, za kojeg mnogi kažu da je “mozak” iza svake važne promjene u Poljskoj.

Lider stranke “Pravo i pravda” kritikovao je i Sud pravde Evropske unije, za koji je rekao da je glavni alat za nametanje ideja federalizma.

Nesporazum između Brisela i Varšave

“Sud pravde Evropske unije može tumačiti evropsko pravo i iz njega izvlačiti iskreno pe*verzne zaključke. To i čini”, rekao je Kaczynski.

Mediji podsjećaju da odavno postoji nesporazum između Brisela i Varšave, a jedan od glavnih razloga je reforma poljskog pravosuđa, koju je pokrenula upravo stranka “Pravo i pravda”, koja je na vlasti u Poljskoj od 2015. godine.

Vezane vijesti

Dobrovoljci iz Poljske pokazali kako uništavaju ruske okupatore

Poljski dobrovoljci već su stigli u Ukrajinu da pomognu u borbi protiv invazije Rusije, te su već na…

Ukrajinac “golim rukama” pokušao zaustaviti konvoj ruskih vozila

Na ukrajinskim društvenim mrežama pojavio se snimak kretanja kolone ruskih vojnih vozila. Međutim, na istom snimku može se…

“Kuća slavnih” diktatora na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu

I dok će s jedne strane većina demokratija svijeta bojkotovati otvaranje Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, lista kineskog…
Total
30
Share