Poljski vojnik zatražio politički azil u Bjelorusiji

Migranti na bjelorusko-poljskoj granici @YouTube

Poljska je u petak objavila da je u potrazi za svojim nestalim vojnikom u blizini granice s Bjelorusijom, iz koje u međuvremenu tvrde da je on tamo zatražio politički azil.

U saopštenju Vojska Poljske navodi da je vojnik iz 11. artiljerijskog puka “nestao dok je obavljao svoje službene dužnosti” na granici.

“Potraga se nastavlja”, navodi se kratko u saopštenju, dodajući da je vojnik nestao u četvrtak u blizini sela Narewka i Semianowka, na istoku Poljske.

Ministar odbrane Poljske, Mariusz Blaszczak, rekao je da je “vojnik imao ozbiljne probleme sa zakonom, te mu je uručen otpust“.

Lukašenko: “Ako Njemačka ne preuzme migrante, sami ćemo riješiti problem”

Prešao granicu

“Nikada nije trebao biti raspoređen u graničnu službu”, dodao je Blaszczak.

Prema navodima iz Bjelorusije, vojnik Emil Czeczko je uhapšen u četvrtak u blizini sela Touschemlïa, koje se nalazi na bjeloruskoj strani granice, u blizini Narewke i Siemianowke.

Poljska je od ovog ljeta poslala hiljade vojnika na granicu kako bi spriječila migrante da u velikom broju pređu iz Bjelorusije. Zapadne zemlje optužuju Bjelorusiju da je orkestrirala priliv hiljada migranata na granice EU u znak osvete za sankcije uvedene nakon spornih izbora 2020. godine.

Vezane vijesti

Ukrajinci pucali preko granice: Napad na fabriku alkoholnih pića u Rusiji

Ukrajinska vojska granatirala je u četvrtak ujutro fabriku u Kurskoj oblasti Ruske Federacije, pri čemu je povrijeđeno nekoliko…

Rusima je važan Donbas, ali Ukrajinci pokreću ofanzivu u dva pravca

Ukrajinska vojska postepeno oslobađa ruske okupirane teritorije Ukrajine u oblastima juga države, odnosno oko Hersona, te na krajnjem…

Oružane snage Ukrajine napreduju prema ruskoj Belgorodskoj oblasti

Protivofanziva ukrajinskih oružanih snaga proširila se još dalje sjeveroistočno od Harkova i vjerovatno će napredovati do ruske granice…
Total
8
Share