Poljski vojnik zatražio politički azil u Bjelorusiji

Migranti na bjelorusko-poljskoj granici @YouTube

Poljska je u petak objavila da je u potrazi za svojim nestalim vojnikom u blizini granice s Bjelorusijom, iz koje u međuvremenu tvrde da je on tamo zatražio politički azil.

U saopštenju Vojska Poljske navodi da je vojnik iz 11. artiljerijskog puka “nestao dok je obavljao svoje službene dužnosti” na granici.

“Potraga se nastavlja”, navodi se kratko u saopštenju, dodajući da je vojnik nestao u četvrtak u blizini sela Narewka i Semianowka, na istoku Poljske.

Ministar odbrane Poljske, Mariusz Blaszczak, rekao je da je “vojnik imao ozbiljne probleme sa zakonom, te mu je uručen otpust“.

Lukašenko: “Ako Njemačka ne preuzme migrante, sami ćemo riješiti problem”

Prešao granicu

“Nikada nije trebao biti raspoređen u graničnu službu”, dodao je Blaszczak.

Prema navodima iz Bjelorusije, vojnik Emil Czeczko je uhapšen u četvrtak u blizini sela Touschemlïa, koje se nalazi na bjeloruskoj strani granice, u blizini Narewke i Siemianowke.

Poljska je od ovog ljeta poslala hiljade vojnika na granicu kako bi spriječila migrante da u velikom broju pređu iz Bjelorusije. Zapadne zemlje optužuju Bjelorusiju da je orkestrirala priliv hiljada migranata na granice EU u znak osvete za sankcije uvedene nakon spornih izbora 2020. godine.

Vezane vijesti

“Slava Ukrajini” i “Živjela Gruzija”: U Gostomelu vojska zapalila rusku zastavu

Još od početka rata u Ukrajini, gruzijska vojska je stajala rame uz rame s ukrajinskom vojskom u borbi…

Poginuo usred “chata” s majkom: “Mi se zovemo fašisti. Mama, meni je jako teško”

Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) oduzela je telefon poginulom ruskom vojniku i zatekla ga kako “chata” sa majkom. Ubijeni…

Ofanziva prema Kahovki: Ukrajinci “zabili klin” između ruskih bataljonskih grupa

Oružane snage Ukrajine postigle su proteklih dana određeni uspjeh u svom napredovanju u pravcu Kahovke iz regije Nikolajev.…
Total
8
Share