Poljski vojnik zatražio politički azil u Bjelorusiji

Migranti na bjelorusko-poljskoj granici @YouTube

Poljska je u petak objavila da je u potrazi za svojim nestalim vojnikom u blizini granice s Bjelorusijom, iz koje u međuvremenu tvrde da je on tamo zatražio politički azil.

U saopštenju Vojska Poljske navodi da je vojnik iz 11. artiljerijskog puka “nestao dok je obavljao svoje službene dužnosti” na granici.

“Potraga se nastavlja”, navodi se kratko u saopštenju, dodajući da je vojnik nestao u četvrtak u blizini sela Narewka i Semianowka, na istoku Poljske.

Ministar odbrane Poljske, Mariusz Blaszczak, rekao je da je “vojnik imao ozbiljne probleme sa zakonom, te mu je uručen otpust“.

Lukašenko: “Ako Njemačka ne preuzme migrante, sami ćemo riješiti problem”

Prešao granicu

“Nikada nije trebao biti raspoređen u graničnu službu”, dodao je Blaszczak.

Prema navodima iz Bjelorusije, vojnik Emil Czeczko je uhapšen u četvrtak u blizini sela Touschemlïa, koje se nalazi na bjeloruskoj strani granice, u blizini Narewke i Siemianowke.

Poljska je od ovog ljeta poslala hiljade vojnika na granicu kako bi spriječila migrante da u velikom broju pređu iz Bjelorusije. Zapadne zemlje optužuju Bjelorusiju da je orkestrirala priliv hiljada migranata na granice EU u znak osvete za sankcije uvedene nakon spornih izbora 2020. godine.

Vezane vijesti

Kina ismijava američki strah od aplikacije “TikTok”

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova, Mao Ning, izrazila je iznenađenje zabranom aplikacije “TikTok” u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD),…

Erdogan ponudio Zelenskom da se sastane sa Putinom u Turskoj

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan ponudio je juče ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da se sastane sa šefom Kremlja…

Izbjegli Ukrajinci čine 10 posto stanovništva Varšave

Skoro 1,6 miliona ljudi pobjeglo je iz Ukrajine u Poljsku od početka rata, objavila je poljska granična policija…
Total
8
Share