Poziv na deeskalaciju sukoba u Bosni i Hercegovini i Ukrajini

Bosna i Hercegovina i Ukrajina na karti Evrope @Twitter

Istočnoevropska humanitarna organizacija “Renovabis” pozvala je na deeskalaciju sukoba u Bosni i Hercegovini i Ukrajini, riječi su između ostalog izvršnog direktora Thomasa Schwartza, pozivajući lokalne političare da djeluju na “Svjetski dan mira” 1. januara.

Schwartz je pozvao sve politički odgovorne osobe da “učine sve što promoviše mir unutar i na vanjskim granicama ovih država i prije svega spriječi bilo kakvu vrstu zabrinutosti stanovništva“.

Avantura bez povratka

“Tamošnji ljudi nisu željeli ništa više osim da započnu novu 2022. godinu u dobrom zdravlju suočeni s virusom korona i u miru s obzirom na eskalaciju scenarija prijetnje”, rekao je Schwartz. Kao odgovor na razgovore između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o sukobu u Ukrajini zakazane za 10. januar, čelnik “Renovabisa” je rekao da je rat “avantura bez povratka”.

Svjetski dan mira Katoličke crkve obilježava se svake godine 1. januara od 1968. godine, a seže sve do inicijative pape Pavla VI. (1963-1978). Na Svjetski dan mira, Papa unaprijed objavljuje poruku mira svijetu u kojoj detaljno raspravlja o nekoj temi.

Vezane vijesti

Izjum: Oružane snage Ukrajine oslobodile još jedno naselje od ruskih snaga

Ukrajinska vojska je u oblasti Harkov od ruskih okupatora oslobodila naselje Dmitrivka u okrugu Izjum, navodi se u…

Harkov: Ukrajinci prvi put koristili ruski “TOS-1A” višecjevni raketni lanser

Vojna tehnika zaplijenjena od ruskih snaga u Ukrajini već radi protiv njih. U oblasti Harkova, ukrajinski vojnici gađali…

“Nećete zauzeti Harkov ovim putem i nećete uplašiti njegove branioce”

Ruske trupe jutros su granatirale sami centar ukrajinskog garada Harkova, a mnogi snimci i fotografije objavljuju se na…
Total
29
Share