Poziv na deeskalaciju sukoba u Bosni i Hercegovini i Ukrajini

Bosna i Hercegovina i Ukrajina na karti Evrope @Twitter

Istočnoevropska humanitarna organizacija “Renovabis” pozvala je na deeskalaciju sukoba u Bosni i Hercegovini i Ukrajini, riječi su između ostalog izvršnog direktora Thomasa Schwartza, pozivajući lokalne političare da djeluju na “Svjetski dan mira” 1. januara.

Schwartz je pozvao sve politički odgovorne osobe da “učine sve što promoviše mir unutar i na vanjskim granicama ovih država i prije svega spriječi bilo kakvu vrstu zabrinutosti stanovništva“.

Avantura bez povratka

“Tamošnji ljudi nisu željeli ništa više osim da započnu novu 2022. godinu u dobrom zdravlju suočeni s virusom korona i u miru s obzirom na eskalaciju scenarija prijetnje”, rekao je Schwartz. Kao odgovor na razgovore između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o sukobu u Ukrajini zakazane za 10. januar, čelnik “Renovabisa” je rekao da je rat “avantura bez povratka”.

Svjetski dan mira Katoličke crkve obilježava se svake godine 1. januara od 1968. godine, a seže sve do inicijative pape Pavla VI. (1963-1978). Na Svjetski dan mira, Papa unaprijed objavljuje poruku mira svijetu u kojoj detaljno raspravlja o nekoj temi.

Vezane vijesti

Orban najavio mogućnost izlaska iz EU: “Vode džihad protiv Mađarske”

Mađarski premijer Viktor Orban u subotu je aludirao na mogućnost izlaska njegove zemlje iz Evropske unije (EU), prvi…

Mike Pompeo, jesi li to ti?

Amerika ne vidi manje Mikea Pompea jer je Trumpova administracija napustila Bijelu kuću, također ga vidi manje jer…

U Vuhledaru je za nekoliko dana uništeno 100 ruskih tenkova

Napadi u oblasti Vuhledara doveli su do ogromnih gubitaka za ruske trupe, kako vojnike tako i oklopne snage,…
Total
29
Share