Poziv na deeskalaciju sukoba u Bosni i Hercegovini i Ukrajini

Bosna i Hercegovina i Ukrajina na karti Evrope @Twitter

Istočnoevropska humanitarna organizacija “Renovabis” pozvala je na deeskalaciju sukoba u Bosni i Hercegovini i Ukrajini, riječi su između ostalog izvršnog direktora Thomasa Schwartza, pozivajući lokalne političare da djeluju na “Svjetski dan mira” 1. januara.

Schwartz je pozvao sve politički odgovorne osobe da “učine sve što promoviše mir unutar i na vanjskim granicama ovih država i prije svega spriječi bilo kakvu vrstu zabrinutosti stanovništva“.

Avantura bez povratka

“Tamošnji ljudi nisu željeli ništa više osim da započnu novu 2022. godinu u dobrom zdravlju suočeni s virusom korona i u miru s obzirom na eskalaciju scenarija prijetnje”, rekao je Schwartz. Kao odgovor na razgovore između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o sukobu u Ukrajini zakazane za 10. januar, čelnik “Renovabisa” je rekao da je rat “avantura bez povratka”.

Svjetski dan mira Katoličke crkve obilježava se svake godine 1. januara od 1968. godine, a seže sve do inicijative pape Pavla VI. (1963-1978). Na Svjetski dan mira, Papa unaprijed objavljuje poruku mira svijetu u kojoj detaljno raspravlja o nekoj temi.

Vezane vijesti

Ukrajinci oslobodili pet naselja u regiji Zaporožje

U oblasti Zaporožja, na jugoistoku Ukrajine, od ruske su okupacije oslobođena naselja Zatyshshya, Malinovka, Vesele, Zeleny Gai i…

Spektakularni ukrajinski kontranapad uništio rijetko rusko oružje, mediji otkrili lokaciju

Ukrajinske snage su navodno uništile samohodnu rusku tešku haubicu kalibra 240 mm nakon što su ruski mediji objavili…

Erdogan očito može “upravljati” Putinom

Ambasador Ukrajine u Turskoj, Vasyl Bodnar, rekao je da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ima uticaj na ruskog…
Total
29
Share