Putin je izgubio izbore čak i u proruskom dijelu Moldavije

Vladimir Putin @YouTube

Gagauzija je mala i potpuno proruska regija na jugu Moldavije sa statusom autonomije. U nedjelju su ovdje održani izbori baškana Gagauzije – odnosno lokalnog “predsjednika”.

Gotovo svi kandidati su javno izjavili ljubav prema Ruskoj Federaciji, ali među njima je bio i direktan kandidat Kremlja, kojeg je Moskva otvoreno podržavala. Međutim, pokazalo se da to nije bilo dovoljno za pobjedu čak ni u duboko proruskoj Gagauziji.

Podsjetimo, Gagauzija je stvorena kao posebna autonomna regija u okviru Moldavije, a njen status je rezultat bolnog kompromisa ranih 90-ih. Na papiru, ideja i svrha ove autonomije je zaštita gagauskog jezika i gagauskog naroda, čiji predstavnici zaista čine ogromnu većinu Gagauza. Ali u stvari, ova regija se pretvorila u uporište Ruske Federacije i ruskog jezika u Moldaviji.

Mediji, diplomatija, ambasada…

Kremlj je odlučio da lider regiona, u kojem većinu stanovništva čine Gagauzi, bude lokalni političar Viktor Petrov, koji je stalno dokazivao lojalnost Moskvi. Za podršku Petrovu korišteni su ruski mediji i diplomatija, poput ruske ambasade u Moldaviji.

Uprkos tome, Petrov je zauzeo tek treće mesto. Ispostavilo se da podrška ruske propagandne mašinerije ne garantuje pobjedu.

Vezane vijesti

Trump: “Predsjednici Rusije, Kine i Sjeverne Koreje su veoma pametni ljudi”

Bivši američki predsjednik Donald Trump rekao je u intervjuu za “Fox News” da su lideri Rusije, Kine i…

U Hersonskoj oblasti oslobođeno još jedno naselje od ruskih okupatora

Oružane snage Ukrajine oslobodile su danas selo Ivanovka u regiji Herson, javio je Glavni štab ukrajinske vojske. “U…

Kadirova “ubila” trema, zamuckivao čitajući ogromna slova ispred Putina

Čečenskog lidera Ramzana Kadirova primio je jučer u Kremlju ruski predsjednik Vladimir Putin. Namjera Kadirova bila je informisati…
Total
0
Share