Putin je “mozak” krize s migrantima na granici s Bjelorusijom

Migranti na granici Poljske i Bjelorusije @Twitter

Premijer Poljske optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da stoji iza krize s migrantima koji se u velikom broju nalaze na granici s Bjelorusijom.

U izjavi za “BBC”, Mateus Morawiecki navodi da prvi čovjek autoriŧarnog režima Bjelorusije, Aleksandar Lukašenko, upravlja krizom na terenu, ali da se “mozak” cjelokupne operacije zapravo nalazi u Moskvi, u liku ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Najmanje 2.000 migranata, koji se nalaze se na granici između dvije države, borave na izuzetno niskim temperaturama.

U međuvremenu, predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko negira navode da njegova država “tjera” migrante prema poljskoj granici zbog odmazde za sankcije EU.

“Mozak” operacije je u Moskvi

“Ovaj scenario, koji izvodi Lukašenko, ima ‘mozak’ u Moskvi, a mozak je predsjednik Puŧin”, kazao je Morawiecki u obraćanju medijima.

Poljski premijer optužuje čelnike Rusije i Bjelorusije da pokušavaju destabilizovati EU dozvoljavajući migrantima da prođu kroz Bjelorusiju kako bi ušli u EU. Moraviecki je siŧuaciju opisao kao “novu vrstu rata u kojem se ljudi koriste kao živi štit“, kao i da se Poljska suočava sa “planiranim scenarijem” koji ima za cilj da izazove haos u EU.

Podaci: Twitter

Vezane vijesti

23-godišnji vozač “Audijem” uletio u dnevnu sobu

Jedan je 23-godišnji vozač bio učesnik nevjerovatne saobraćajne nesreće nakon što se u subotu uveče zabio u kuću…

“Ukrajinska vojska će osloboditi sve svoje privremeno okupirane teritorije”

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je deblokada Mariupolja još uvijek nemoguća zbog nedostatka teškog naoružanja.…

Sibirski vozovi puni vojske i tenkova kreću prema granici sa Ukrajinom

U aprilu i ponovo u oktobru 2021. godine Kremlj je rasporedio više od 100.000 vojnika iz južnih, zapadnih,…
Total
0
Share