Putin je “mozak” krize s migrantima na granici s Bjelorusijom

Migranti na granici Poljske i Bjelorusije @Twitter

Premijer Poljske optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da stoji iza krize s migrantima koji se u velikom broju nalaze na granici s Bjelorusijom.

U izjavi za “BBC”, Mateus Morawiecki navodi da prvi čovjek autoriŧarnog režima Bjelorusije, Aleksandar Lukašenko, upravlja krizom na terenu, ali da se “mozak” cjelokupne operacije zapravo nalazi u Moskvi, u liku ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Najmanje 2.000 migranata, koji se nalaze se na granici između dvije države, borave na izuzetno niskim temperaturama.

U međuvremenu, predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko negira navode da njegova država “tjera” migrante prema poljskoj granici zbog odmazde za sankcije EU.

“Mozak” operacije je u Moskvi

“Ovaj scenario, koji izvodi Lukašenko, ima ‘mozak’ u Moskvi, a mozak je predsjednik Puŧin”, kazao je Morawiecki u obraćanju medijima.

Poljski premijer optužuje čelnike Rusije i Bjelorusije da pokušavaju destabilizovati EU dozvoljavajući migrantima da prođu kroz Bjelorusiju kako bi ušli u EU. Moraviecki je siŧuaciju opisao kao “novu vrstu rata u kojem se ljudi koriste kao živi štit“, kao i da se Poljska suočava sa “planiranim scenarijem” koji ima za cilj da izazove haos u EU.

Podaci: Twitter

Vezane vijesti

Doktorima dozvoljeno da dijagnosticiraju Covid-19 bez testiranja

Ministarstvo zdravlja dozvolilo je doktorima da dijagnosticiraju COVID-19 bez obavljanja PCR ili antigenskih testova na pacijentima, navodi se…

Putin: “Poljska baca pesticide i herbicide na migrante”

Ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je veoma ozbiljnu žalbu na račun vlasti u Poljskoj i njihovog načina ponašanja…

Ruski mediji: Ukrajinske trupe opkolile Liman, neminovan pad grada

Ukrajinske trupe su vjerovatno gotovo završile opkoljavanje ruskih trupa u gradu Limanu time prekinuvšile kritične kopnene linije komunikacija…
Total
0
Share