Putin je “mozak” krize s migrantima na granici s Bjelorusijom

Migranti na granici Poljske i Bjelorusije @Twitter

Premijer Poljske optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da stoji iza krize s migrantima koji se u velikom broju nalaze na granici s Bjelorusijom.

U izjavi za “BBC”, Mateus Morawiecki navodi da prvi čovjek autoriŧarnog režima Bjelorusije, Aleksandar Lukašenko, upravlja krizom na terenu, ali da se “mozak” cjelokupne operacije zapravo nalazi u Moskvi, u liku ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Najmanje 2.000 migranata, koji se nalaze se na granici između dvije države, borave na izuzetno niskim temperaturama.

U međuvremenu, predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko negira navode da njegova država “tjera” migrante prema poljskoj granici zbog odmazde za sankcije EU.

“Mozak” operacije je u Moskvi

“Ovaj scenario, koji izvodi Lukašenko, ima ‘mozak’ u Moskvi, a mozak je predsjednik Puŧin”, kazao je Morawiecki u obraćanju medijima.

Poljski premijer optužuje čelnike Rusije i Bjelorusije da pokušavaju destabilizovati EU dozvoljavajući migrantima da prođu kroz Bjelorusiju kako bi ušli u EU. Moraviecki je siŧuaciju opisao kao “novu vrstu rata u kojem se ljudi koriste kao živi štit“, kao i da se Poljska suočava sa “planiranim scenarijem” koji ima za cilj da izazove haos u EU.

Podaci: Twitter

Vezane vijesti

Putin je ruskim vojnicima “obećao ukrajinsku kuću i dva roba”

Grad Balaklija, oblast Harkov, šest mjeseci je bio pod ruskom okupacijom, a najranjivija populacija su bile starije osobe…

Moskva dočekuje “Wagner”: Mitraljeska gnijezda, rovovi, oklopna vozila…

Ruska vojska postavila je mitraljesko gnijezdo na periferiji Moskve, bar prema slikama objavljenim na društvenim mrežama. Ruske vlasti…

Biden naveo tri ključna razloga za Putinov neuspjeh u Ukrajini

Putinov rat protiv Ukrajine nikada neće završiti pobjedom za njega, izjavio je američki predsjednik Joseph Biden na društvenoj…
Total
0
Share