“Putin mora stvoriti percepciju da je Rusija napadnuta”

Ben Hodges @YouTube

Američki general Ben Hodges objašnjavao je u intervjuu za “Aleph News” šta je ono čega se Vladimir Putin zaista najviše plaši.

Odgovarajući na pitanje zašto Kremlj tek sada poziva na potpunu reviziju evropskih sigurnosnih aranžmana, general Hodges navodi da je život prosječnog ruskog građanina, posebno van Moskve ili Sankt Peterburga, prilično tmuran i nikako nije dobar.

Strah od vlastitog stanovništva

Predsjednik Putin se ne boji NATO saveza. jer NATO čalanice obuhvataju tek 6% ruske granice. Broj američkih vojnika u Evropi ne bi napunio veći fudbalski stadion, tako da Putin zna da mi nismo prijetnja. Ali kako bi odvratio pažnju vlastitog stanovništva, on mora stvoriti percepciju da je Rusija napadnuta. Zato Putin mora trošiti ogromnu količinu novca kako bi održao svoju zahtijevnu vojsku”, odgovorio je general Hodges.

“Ono čega je Putina najviše strah jeste, naravno, vlastito stanovništvo. On se plaši da stanovnici Rusije vide kako zemlje na njenoj granici uživaju u blagodetima liberalne demokratije. I zato mu se žurilo da pomogne u ugušivanju protesta u Kazahstanu, zato i dalje podržava diktatora Lukašenka u Bjelorusiji, i zato je odlučan da osigura da Ukrajina ne može prosperirati i krenuti naprijed sa zapadnim integracijama”, zaključio je američki general.

Vezane vijesti

Ukrajinska artiljerija uništila čak šest ruskih “Uragana”

Pripadnici Snaga za specijalne operacije (SOF) Oružanih snaga Ukrajine zajedno sa ukrajinskim artiljercima uništili su konvoj ruskih višecijevnih…

Ponovo isto poniženje: Predsjednik Egipta natjerao Putina da ga čeka

Vladimir Putin ponovo je ostavljen da čeka u sobi za bilateralne sastanke. Ovaj put, onaj kojeg je čekao…

“Su-35” je apsolutno smeće, “F-16” je trideset godina ispred njega

Najbolji pilot borbenog aviona “F-16” američkog ratnog vazduhoplovstva, penzionisani potpukovnik Dan Hampton, služio je u ratovima u Perzijskom…
Total
0
Share