“Putin mora stvoriti percepciju da je Rusija napadnuta”

Ben Hodges @YouTube

Američki general Ben Hodges objašnjavao je u intervjuu za “Aleph News” šta je ono čega se Vladimir Putin zaista najviše plaši.

Odgovarajući na pitanje zašto Kremlj tek sada poziva na potpunu reviziju evropskih sigurnosnih aranžmana, general Hodges navodi da je život prosječnog ruskog građanina, posebno van Moskve ili Sankt Peterburga, prilično tmuran i nikako nije dobar.

Strah od vlastitog stanovništva

Predsjednik Putin se ne boji NATO saveza. jer NATO čalanice obuhvataju tek 6% ruske granice. Broj američkih vojnika u Evropi ne bi napunio veći fudbalski stadion, tako da Putin zna da mi nismo prijetnja. Ali kako bi odvratio pažnju vlastitog stanovništva, on mora stvoriti percepciju da je Rusija napadnuta. Zato Putin mora trošiti ogromnu količinu novca kako bi održao svoju zahtijevnu vojsku”, odgovorio je general Hodges.

“Ono čega je Putina najviše strah jeste, naravno, vlastito stanovništvo. On se plaši da stanovnici Rusije vide kako zemlje na njenoj granici uživaju u blagodetima liberalne demokratije. I zato mu se žurilo da pomogne u ugušivanju protesta u Kazahstanu, zato i dalje podržava diktatora Lukašenka u Bjelorusiji, i zato je odlučan da osigura da Ukrajina ne može prosperirati i krenuti naprijed sa zapadnim integracijama”, zaključio je američki general.

Vezane vijesti

Ukrajinska vojska minira granicu sa Bjelorusijom

Ukrajinski vojnici počeli su da miniraju važne putne i željezničke tačke na granicz sa Bjelorusijom. Ukrajinski generalštab saopštio…

Zelenski pozvao svjetske lidere da stvore antiputinovsku koaliciju

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je svjetske lidere da formiraju koaliciju protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina, objavivši svoju…

Gađali su moćnom raketom Ukrajinu, pogodili su selo u Rusiji

Hipersonična raketa “Kinzhal”, koju su Rusi lansirali na ukrajinski grad Krivi Rog, pala je na rusku teritoriju. To…
Total
25
Share