“Putin više nije sposoban da uradi ono što je namjeravao”

Vladimir Putin @Facebook

Putin će morati promijeniti ciljeve rata u Ukrajini, jer vojni poraz i nedostatak resursa dokazuju nesposobnost Rusije da ostvari svoje prvobitne planove.

Izjavio je ovo šef obavještajne službe Pentagona, general-pukovnik Scott Berrier, na konferenciji o obavještajnim službama i nacionalnoj sigurnosti, prenosi “AP“.

“Sada smo došli do tačke u kojoj mislim da će Putin morati da preispita ciljeve svoje ‘operacije’. Jer sada je sasvim jasno da on… više nije sposoban da uradi ono što je namjeravao da uradi ranije“, kazao je američki zvaničnik.

Povlačenje od Kijeva do Harkova

Putinov početni cilj bio je okupacija Kijeva i rušenje ukrajinske vlade, podsjetio je Berrier. Ali nakon šest mjeseci neuspješnih borbi za Rusku Federaciju, Oružane snage Ukrajine su uspjele istjerati ruske osvajače i iz Harkovske oblasti.

Rusi su planirali brzu okupaciju, ne nužno invaziju, i to ih je gurnulo nazad”, naglasio je Berrier, dodajući da Putin i dalje oklijeva da sprovede opštu mobilizaciju u Rusiji.

Vezane vijesti

Uništena polovina ruskih borbenih aviona u Crnom moru, Rusi su “degradirani”

Eksplozije u vazduhoplovnoj bazi Saky na aneksiranom poluostrvu Krim ranije ovog mjeseca uništile su više od polovine borbenih…

Uništena baza ruske vojske u Novoj Kahovki, poginulo 12 vojnika

Oružane snage Ukrajine izvršile su danas precizan udar na bazu ruskih snaga u privremeno okupiranoj Novoj Kahovki, u…

Dramatične slike iz Harkova: Trenutak bombardovanja stambene zgrade

Ukrajinski grad Harkov u ponedjeljak je bio meta bombardovanja bez presedana u ukrajinsko-ruskom ratu. Snimljene slike pokazuju kako…
Total
1
Share