Rat je sve bliže: NATO preuzima vazdušni nadzor nad Bugarskom

F/A-18 Hornet @pixabay.com

U svjetlu mogućih sukoba u Ukrajini, Španija i Holandija će preuzeti dio vazdušnog prostora nad članicom NATO saveza – Bugarskom.

Takozvani “vazdušni nadzor” nad jugoistočnom zemljom EU uključuje odvojene misije do devet borbenih aviona iz dvije države NATO saveza. Bugarska, kao bivša država članica istočnog bloka, danas nema takve borbene letjelice, objasnio je ministar odbrane Stefan Janew.

Bugarska je članica odbrambenog saveza od 2004. godine. Balkanska zemlja je još uvijek opremljena borbenim avionima iz sovjetskog doba. Prema izvještajima, posljednjih godina bilo je dosta ruskih provokacija na Crnom moru.

Predsjednik, bivši pilot borbenog aviona

Bugarski predsjednik Rumen Radev odbacio je u petak ruske zahtjeve, u vezi s ukrajinskom krizom, da se trupe NATO-a povuku iz istočnih država članica, poput Bugarske i Rumunije, kao “neprihvatljive i neosnovane”.

Radev, ponovo izabran u novembru 2021., započeo je svoj drugi petogodišnji mandat u subotu svečanom vojnom paradom u centru Sofije. Ovaj 58-godišnji predsjednik nekada je bio načelnik bugarskog Ratnog vazduhoplovstva i pilot borbenog aviona.

Vezane vijesti

Objavljen video potapanja ruskog broda ukrajinskim protivbrodskim raketama

Ukrajinska mornarica tvrdi da je pogodila ruski tegljač u sastavu Crnomorske flote, koji je imao protivvazdušni sistem “Tor”…

Tragedija: 15-godišnjak ubio majku, oca i mlađeg brata

Tragedija koja se dogodila proteklih dana donijela je smrt skoro jedne cjelokupne porodice, nakon što je 15-godišnjak ubio…

Kod Nikolajeva prikazan još jedan oboreni ruski helikopter

Ukrajinske Oružane snage oborile su ruski helikopter “Ka-52”, što se danas moglo vidjeti na mnogobrojnim video zapisima na…
Total
1
Share