Rat je sve bliže: NATO preuzima vazdušni nadzor nad Bugarskom

F/A-18 Hornet @pixabay.com

U svjetlu mogućih sukoba u Ukrajini, Španija i Holandija će preuzeti dio vazdušnog prostora nad članicom NATO saveza – Bugarskom.

Takozvani “vazdušni nadzor” nad jugoistočnom zemljom EU uključuje odvojene misije do devet borbenih aviona iz dvije države NATO saveza. Bugarska, kao bivša država članica istočnog bloka, danas nema takve borbene letjelice, objasnio je ministar odbrane Stefan Janew.

Bugarska je članica odbrambenog saveza od 2004. godine. Balkanska zemlja je još uvijek opremljena borbenim avionima iz sovjetskog doba. Prema izvještajima, posljednjih godina bilo je dosta ruskih provokacija na Crnom moru.

Predsjednik, bivši pilot borbenog aviona

Bugarski predsjednik Rumen Radev odbacio je u petak ruske zahtjeve, u vezi s ukrajinskom krizom, da se trupe NATO-a povuku iz istočnih država članica, poput Bugarske i Rumunije, kao “neprihvatljive i neosnovane”.

Radev, ponovo izabran u novembru 2021., započeo je svoj drugi petogodišnji mandat u subotu svečanom vojnom paradom u centru Sofije. Ovaj 58-godišnji predsjednik nekada je bio načelnik bugarskog Ratnog vazduhoplovstva i pilot borbenog aviona.

Vezane vijesti

Poljski predsjednik: “Bombardovanje Kijeva je teroristički čin”

Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je da je rusko bombardovanje Kijeva “očigledan teroristički čin”. Ovu izjavu poljski predsjednik…

Prva tenkovska armija Rusije “sahranjena” je u Ukrajini

Prva tenkovska armija Rusije praktično je uništena u Ukrajini, rekao je danas Aleksej Arestovič, savjetnik šefa kabineta predsjednika…

Ukrajinci potvrdili: Oružane snage napustile su Lisičansk

Ukrajinske oružane snage bile su prisiljene da se povuku sa svojih položaja i linija u Lisičansku, što se…
Total
1
Share