Rat je sve bliže: NATO preuzima vazdušni nadzor nad Bugarskom

F/A-18 Hornet @pixabay.com

U svjetlu mogućih sukoba u Ukrajini, Španija i Holandija će preuzeti dio vazdušnog prostora nad članicom NATO saveza – Bugarskom.

Takozvani “vazdušni nadzor” nad jugoistočnom zemljom EU uključuje odvojene misije do devet borbenih aviona iz dvije države NATO saveza. Bugarska, kao bivša država članica istočnog bloka, danas nema takve borbene letjelice, objasnio je ministar odbrane Stefan Janew.

Bugarska je članica odbrambenog saveza od 2004. godine. Balkanska zemlja je još uvijek opremljena borbenim avionima iz sovjetskog doba. Prema izvještajima, posljednjih godina bilo je dosta ruskih provokacija na Crnom moru.

Predsjednik, bivši pilot borbenog aviona

Bugarski predsjednik Rumen Radev odbacio je u petak ruske zahtjeve, u vezi s ukrajinskom krizom, da se trupe NATO-a povuku iz istočnih država članica, poput Bugarske i Rumunije, kao “neprihvatljive i neosnovane”.

Radev, ponovo izabran u novembru 2021., započeo je svoj drugi petogodišnji mandat u subotu svečanom vojnom paradom u centru Sofije. Ovaj 58-godišnji predsjednik nekada je bio načelnik bugarskog Ratnog vazduhoplovstva i pilot borbenog aviona.

Vezane vijesti

SAD: Kineski balon je imao špijunsku tehnologiju, a ne meteorološku

Slike koje su snimile američke vojne letjelice pokazuju da je kineski balon, koji je prošle sedmice preletio Sjedinjene…

Ruski “Su-27” pokušao oboriti ukrajinski “Bayraktar” na isti način kao i američki dron

Ruski borbeni avion “Su-27” bezuspješno je pokušao oboriti “Bayraktar TB2” ukrajinske mornarice iznad Crnog mora. Pokušaj uništavanja drona…

U blizini obale Odese potopljen ponos ruske Crnomorske flote

U blizini obale Odese, na krajnjem jugozapadu Ukrajine, tokom specijalne operacije ukrajinska je vojska potopila ponos Crnomorske flote…
Total
1
Share