Rat je sve bliže: NATO preuzima vazdušni nadzor nad Bugarskom

F/A-18 Hornet @pixabay.com

U svjetlu mogućih sukoba u Ukrajini, Španija i Holandija će preuzeti dio vazdušnog prostora nad članicom NATO saveza – Bugarskom.

Takozvani “vazdušni nadzor” nad jugoistočnom zemljom EU uključuje odvojene misije do devet borbenih aviona iz dvije države NATO saveza. Bugarska, kao bivša država članica istočnog bloka, danas nema takve borbene letjelice, objasnio je ministar odbrane Stefan Janew.

Bugarska je članica odbrambenog saveza od 2004. godine. Balkanska zemlja je još uvijek opremljena borbenim avionima iz sovjetskog doba. Prema izvještajima, posljednjih godina bilo je dosta ruskih provokacija na Crnom moru.

Predsjednik, bivši pilot borbenog aviona

Bugarski predsjednik Rumen Radev odbacio je u petak ruske zahtjeve, u vezi s ukrajinskom krizom, da se trupe NATO-a povuku iz istočnih država članica, poput Bugarske i Rumunije, kao “neprihvatljive i neosnovane”.

Radev, ponovo izabran u novembru 2021., započeo je svoj drugi petogodišnji mandat u subotu svečanom vojnom paradom u centru Sofije. Ovaj 58-godišnji predsjednik nekada je bio načelnik bugarskog Ratnog vazduhoplovstva i pilot borbenog aviona.

Vezane vijesti

Broj muslimana u Španiji se povećao za deset puta

Muslimansko stanovništvo koje živi u Španiji se udeseterostručilo u posljednjih 30 godina, premašivši 2,5 miliona ljudi, javlja “Anadolija”,…

Britanci isporučuju “neograničene” količine “MLRS” raketnih sistema Ukrajini

Velika Britanija će Ukrajini poslati višecjevne raketne sisteme “M270”, te je dogovorena isporuka neograničenog broja lansera koji mogu…

Ukrajina će dobiti jednu od najstarijih verzija “F-16”

Saveznici će Ukrajini predati stare verzije borbenih aviona “F-16” koje su modernizovane u prošlom vijeku. Zračne snage Ukrajine…
Total
0
Share