“Ravno samoubistvu”: Putin naredio ruskim generalima novi pokušaj zauzimanja Kijeva”

Vladimir Putin @YouTube

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je od Ministarstva odbrane da pripremi plan za veliku ofanzivu na Ukrajinu, uključujući novi pokušaj zauzimanja Kijeva, objavio je “iStories”, pozivajući se na vojni izvor.

Kako prenosi “The Moscow Times“, raspoloženje među vojskom dostiglo je fazu “panike“, riječ je koju često koriste čak i oficiri.

Planovi se zaista prave

“Planovi za ponovni napad na Kijev se zaista prave, ali samo zato što to zahtijeva rukovodstvo zemlje. Niko ne vjeruje u realizaciju tih planova, bilo bi to ravno samoubistvu“, kazao je neimenovani izvor.

Prvi pokušaj osvajanja ukrajinske prijestolnice, učinjen u prvim sedmicama rata nakon 24. februara 2022. godine, pretvorio se u fijasko sa brojnim žrtvama.

Nerealne procjene

S druge strane, uprkos pritisku ruskih zvaničnika, vojska razumije da je strateška ofanziva u Ukrajini nemoguća, navodi izvor “iStories“. Dva su osnovna razloga, prema izvoru: nedostatak kvalitetne opreme i municije, te nemogućnost više komande da realno procijeni situaciju na frontu.

Čak i stotine hiljada mobilisanih vojnika, okupljenih na granici, samo su “rezerva” koja je potrebna vojsci da “zatvori mogući ukrajinski proboj“, objašnjava isti izvor.

Vezane vijesti

Objavljen snimak uništavanja tenkovskog konvoja ruske vojske

Oružane snage Ukrajine pokazale su uništenje još jednog konvoja ruske vojne opreme u video zapisu objavljenom 12. septembra…

Medvedev ponovo prijeti: “Ima i EU nuklearnih elektrana, mogu se i tamo desiti nesreće”

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev uputio je u petak prikrivenu prijetnju zapadnim saveznicima Ukrajine, koji su optužili Rusiju…

Milioner donirao besplatno gorivo, nastao haos u saobraćaju

Saobraćajni haos izbio je u četvrtak u američkoj metropoli Čikagu, a sve zbog toga što je lokalni biznismen,…
Total
1
Share