Rekord usred zime: U Kanadi zabilježeno 22,5 stepeni Celzijusa

Termometar @pixabay.com

Nakon “vrućeg” ljeta uzrokovanog toplotnim valom koji je izazvao veliku zabrinutost u zemlji, ali i na međunarodnom nivou, područje zapadne Kanade ove sedmice je zabilježilo novi toplotni rekord – živa je na termometru usred zime dostigla čak 22,5 ° C.

Penticton, grad koji se nalazi u najzapadnijoj provinciji Kanade, i koji je mjesecima bio pogođen nizom ekstremnih pojava, juče je zabilježio još jednu specifičnu temperaturu.

Vrijeme je “poludjelo”

“Ovo je apsolutni rekord, jer je prethodni iz 2012. godine ‘bio samo 11,2 stepeni'”, rekao je jučer Armen Castellan, kanadski meteorolog.

Ovaj je grad, sa oko 33.000 stanovnika, još krajem juna zabilježio rekordno visoku ljetnu temperaturu u Kanadi od 49,6 °C, te je bio pogođen i velikim dijelom “uništen” nizom šumskih požara.

Najnovija istraživanja kanadskih naučnika pokazuju da su klimatske promjene uzrokovane toplotnim talasima usljed globalnog zagrijavanja.

Vezane vijesti

Rusija svakog sata troši 15 miliona dolara na rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini ne može donijeti ničiju pobjedu. Vojna potrošnja Rusije pokazuje da troši 300 miliona dolara dnevno.…

Putinovi vojnici dobili oklopna vozila iz vremena Staljina i Hruščova

Vojnici koje je ruski predsjednik Vladimir Putin poslao u Ukrajinu dobili su oklopna vozila proizvedena za vrijeme Sovjetskog…

Novi zemljotres u Turskoj: Jedna osoba poginula, 69 povrijeđenih, urušene mnoge zgrade

U zemljotresu koji je u ponedjeljak pogodio jugoistočnu Tursku, jedna osoba je poginula, 69 ljudi je povrijeđeno, a…
Total
1
Share