Rekord usred zime: U Kanadi zabilježeno 22,5 stepeni Celzijusa

Termometar @pixabay.com

Nakon “vrućeg” ljeta uzrokovanog toplotnim valom koji je izazvao veliku zabrinutost u zemlji, ali i na međunarodnom nivou, područje zapadne Kanade ove sedmice je zabilježilo novi toplotni rekord – živa je na termometru usred zime dostigla čak 22,5 ° C.

Penticton, grad koji se nalazi u najzapadnijoj provinciji Kanade, i koji je mjesecima bio pogođen nizom ekstremnih pojava, juče je zabilježio još jednu specifičnu temperaturu.

Vrijeme je “poludjelo”

“Ovo je apsolutni rekord, jer je prethodni iz 2012. godine ‘bio samo 11,2 stepeni'”, rekao je jučer Armen Castellan, kanadski meteorolog.

Ovaj je grad, sa oko 33.000 stanovnika, još krajem juna zabilježio rekordno visoku ljetnu temperaturu u Kanadi od 49,6 °C, te je bio pogođen i velikim dijelom “uništen” nizom šumskih požara.

Najnovija istraživanja kanadskih naučnika pokazuju da su klimatske promjene uzrokovane toplotnim talasima usljed globalnog zagrijavanja.

Vezane vijesti

Putinov čovjek stiže u Srbiju kako bi provjerio priču o plaćenicima s Balkana

Kako navode pojedini mediji, ruski predsjednik Vladimir Putin šalje svog najvišeg sigurnosnog zvaničnika na Balkan, gdje Moskva pokušava…

Ruski tenk je dobio iznenadni “pogodak u leđa”

Spektakularne slike koje su snimljene iz drona ukrajinske vojske prikazuju borbu protiv ruskog tenka i nekoliko drugih ruskih…

Tragedija: Poginula šestočlana porodica nedaleko od Kijeva

Kako javljaju ukrajinski mediji, ruska vojska je danas granatirala selo Borodyanka u Kijevskoj oblasti, te je tom prilikom…
Total
1
Share