Rekord usred zime: U Kanadi zabilježeno 22,5 stepeni Celzijusa

Termometar @pixabay.com

Nakon “vrućeg” ljeta uzrokovanog toplotnim valom koji je izazvao veliku zabrinutost u zemlji, ali i na međunarodnom nivou, područje zapadne Kanade ove sedmice je zabilježilo novi toplotni rekord – živa je na termometru usred zime dostigla čak 22,5 ° C.

Penticton, grad koji se nalazi u najzapadnijoj provinciji Kanade, i koji je mjesecima bio pogođen nizom ekstremnih pojava, juče je zabilježio još jednu specifičnu temperaturu.

Vrijeme je “poludjelo”

“Ovo je apsolutni rekord, jer je prethodni iz 2012. godine ‘bio samo 11,2 stepeni'”, rekao je jučer Armen Castellan, kanadski meteorolog.

Ovaj je grad, sa oko 33.000 stanovnika, još krajem juna zabilježio rekordno visoku ljetnu temperaturu u Kanadi od 49,6 °C, te je bio pogođen i velikim dijelom “uništen” nizom šumskih požara.

Najnovija istraživanja kanadskih naučnika pokazuju da su klimatske promjene uzrokovane toplotnim talasima usljed globalnog zagrijavanja.

Vezane vijesti

Prikazani detalji kontranapada ukrajinskih snaga u regionu Kijeva

Ukrajinski novinari objavili su danas posljedice kontranapada Oružanih snaga Ukrajine u pojedinim dijelovima Kijevske oblasti. “U jučerašnjem kontranapadu…

Tragedija: 17 poginulih u sudaru autobusa i kamiona

Putnički autobus se sudario sa kamionom na jugu Egipta, prenosi kanal “Sky News Arabiya”. U nesreći je poginulo…

Zapadni stručnjaci otkrili značajan nedostatak u dizajnu ruskih tenkova

Tenkovi koje je Ruska Federacija poslala u Ukrajinu imaju značajne nedostatke, a zapadne vojske za ovaj nedostatak u…
Total
1
Share