Rekord usred zime: U Kanadi zabilježeno 22,5 stepeni Celzijusa

Termometar @pixabay.com

Nakon “vrućeg” ljeta uzrokovanog toplotnim valom koji je izazvao veliku zabrinutost u zemlji, ali i na međunarodnom nivou, područje zapadne Kanade ove sedmice je zabilježilo novi toplotni rekord – živa je na termometru usred zime dostigla čak 22,5 ° C.

Penticton, grad koji se nalazi u najzapadnijoj provinciji Kanade, i koji je mjesecima bio pogođen nizom ekstremnih pojava, juče je zabilježio još jednu specifičnu temperaturu.

Vrijeme je “poludjelo”

“Ovo je apsolutni rekord, jer je prethodni iz 2012. godine ‘bio samo 11,2 stepeni'”, rekao je jučer Armen Castellan, kanadski meteorolog.

Ovaj je grad, sa oko 33.000 stanovnika, još krajem juna zabilježio rekordno visoku ljetnu temperaturu u Kanadi od 49,6 °C, te je bio pogođen i velikim dijelom “uništen” nizom šumskih požara.

Najnovija istraživanja kanadskih naučnika pokazuju da su klimatske promjene uzrokovane toplotnim talasima usljed globalnog zagrijavanja.

Vezane vijesti

Majka pucala 9 puta u šestogodišnjeg sina jer nije htio spavati

Žena iz Minesote pucala je u sina devet puta jer šestogodišnjak nije htio da spava. Nakon svađe, odvela…

Haos i pucnjava na ulicama: Tinejdžeri “zauzeli” Čikago

Stotine tinejdžera jurišalo je sinoć na ulice Čikaga, razbijajući stakla na automobilima, skačući po vozilima i napadajući prolaznike,…

Orban: “Nema šanse da Ukrajina dobije 50 milijardi eura”

Evropska komisija (EK) neće moći usaglasiti amandmane na budžet koji predviđa izdvajanje 50 milijardi eura Ukrajini i sredstva…
Total
0
Share