Rusi će morati napustiti Bahmut, dovedeni su “u slijepu ulicu”

Pozicije ruske i ukrajinske vojske u Bahmutu @Twitter

Ukrajinski vojni stručnjak Roman Svitan izjavio je da će ruske snage morati napustiti područje Bahmuta u Donjeckoj oblasti, nakon što je general Oleksandr Sirski doveo Ruse u tom pravcu “u slijepu ulicu”.

“Na strani Popasnaje u pravcu Slavjanska i do granica Donjecke oblasti postoje najmanje tri ili četiri linije odbrane Oružanih snaga Ukrajine. Ove linije odbrane su čak moćnije od linije odbrane koja se nalazi u regionu Bahmuta. Rusi u ovom životu neće moći da dođu do granica Donjecke oblasti”, izjavio je Svitan.

20.000 poginulih Rusa u Bahmutu

Prema njegovim riječima, vodeći krugovi Ruske Federacije već razgovaraju o tome šta dalje da rade u pravcu Bahmuta.

“O ovom pitanju već počinje da se raspravlja u rukovodstvu Ruske Federacije. Na osnovu situacije u koju ih je doveo general Sirski, Rusi mogu vrlo lahko odlučiti da se povuku nazad, odnosno na liniju odbrane koja je bila prije početka ofanzivnih operacija. General Sirskyi je dobar strateg, utjerao je Ruse u slijepu ulicu iz koje je nemoguće izaći sa prednostima“, naglasio je Svitan.

Napomenuo je da su u borbama za ukrajinski grad-tvrđavu Rusi već izgubili oko 100.000 vojnika – 20.000 poginulih i 80.000 ranjenih.

Vezane vijesti

Trump: “Za dogovor sa Putinom Ukrajina se treba odreći Krima i NATO-a”

Bivši američki predsjednik Donald Trump kaže da bi ukrajinski predsjednik, Volodimir Zelenski, trebao odustati od Krima i ideje…

Učenik drugog razreda izvršio samoubistvo zbog zadaće

Devetogodišnji učenik drugog razreda osnovne škole izvršio je samoubistvo nakon svađe oko časova i zadaće, a sve se…

Ukrajina zabilježila novi čin ruskog nuklearnog terorizma

Kako se to može vidjeti na objavljenom videu, 16. aprila 2022. godine preko objekta “Južnoukrajinske” nuklearne elektrane prošle…
Total
0
Share