Rusi će napustiti Kazahstan kada žele, a ne kada kaže Tokayev

Sergej Šojgu @YouTube

Kolektivne mirovne snage u okviru “Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti” (ODKB) povući će se iz Kazahstana nakon potpune stabilizacije situacije u ovoj centralnoazijskoj zemlji, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, prenose ruski mediji.

Izjava je potpuno drugačija od one koju je u utorak, ispred parlamenta, dao kazahstanski predsjednik Kassym-Jomart Tokayev koji je rekao da će ruski vojnici početi odlaziti u četvrtak i da će napustiti Kazahstan za najviše 12 dana.

Konačna stabilizacija situacije

“Kolektivne snage će izvršavati svoje zadatke dok se situacija u Kazahstanu u potpunosti ne stabilizuje“, kazao je Šojgu, dodajući da mirovne snage ODKB-a trenutno izvršavaju zadatke zaštite važnih vojnih, državnih i ostalih objekata.

“U veoma kratkom roku od samo tri dana avioni ruskog ratnog vazduhoplovstva prebacili su vojno osoblje i opremu u Kazahstan. To je bilo moguće zahvaljujući efikasnoj koordinaciji i visokoj operativnosti oružanih snaga ODKB-a, kao rezultat zajedničkih vježbi i stečenog iskustva tokom raspoređivanja ruskih trupa u Siriji i ruskog mirovnog kontingenta u Nagorno-Karabahu“, dodao je Šojgu.

Blinken je bio u pravu

Snage “Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti” (ODKB), vojni je savez koji okuplja Rusiju, Kazahstan, Tadžikistan, Kirgistan, Bjelorusiju i Armeniju.

Američki državni sekretar Antony Blinken nedavno je prokomentarisao događaje u Kazahstanu i apel vlasti ove države za podršku ODKB snagama, frazom o “historiji” i “Rusima”.

“Jedna lekcija iz prošlostikada su Rusi u vašoj kući, može biti teško natjerati ih da odu“, kazao je Blinken medijima prošle sedmice u Washingtonu.

Vezane vijesti

Slično kao Rayan: 9-godišnji dječak iz Afganistana zarobljen u bunaru

Devetogodišnji dječak od utorka je zarobljen u suhom bunaru, dubokom 25 metara, u selu u provinciji Zambul na…

Mariupolj podijeljen na dva dijela, ukrajinski branioci dobili oružje

Mariupolj u regionu Donjecka sada je podijeljen na dva dijela, te je 50% grada pod kontrolom ruskih trupa…

Pelosi: “SAD neće dozvoliti Kini da izoluje Tajvan”

Kina neće moći izolovati Tajvan od svijeta, uključujući i u kontekstu posjeta američkih političara spornom ostrvu, izjavila je…
Total
1
Share