Rusi će napustiti Kazahstan kada žele, a ne kada kaže Tokayev

Sergej Šojgu @YouTube

Kolektivne mirovne snage u okviru “Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti” (ODKB) povući će se iz Kazahstana nakon potpune stabilizacije situacije u ovoj centralnoazijskoj zemlji, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, prenose ruski mediji.

Izjava je potpuno drugačija od one koju je u utorak, ispred parlamenta, dao kazahstanski predsjednik Kassym-Jomart Tokayev koji je rekao da će ruski vojnici početi odlaziti u četvrtak i da će napustiti Kazahstan za najviše 12 dana.

Konačna stabilizacija situacije

“Kolektivne snage će izvršavati svoje zadatke dok se situacija u Kazahstanu u potpunosti ne stabilizuje“, kazao je Šojgu, dodajući da mirovne snage ODKB-a trenutno izvršavaju zadatke zaštite važnih vojnih, državnih i ostalih objekata.

“U veoma kratkom roku od samo tri dana avioni ruskog ratnog vazduhoplovstva prebacili su vojno osoblje i opremu u Kazahstan. To je bilo moguće zahvaljujući efikasnoj koordinaciji i visokoj operativnosti oružanih snaga ODKB-a, kao rezultat zajedničkih vježbi i stečenog iskustva tokom raspoređivanja ruskih trupa u Siriji i ruskog mirovnog kontingenta u Nagorno-Karabahu“, dodao je Šojgu.

Blinken je bio u pravu

Snage “Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti” (ODKB), vojni je savez koji okuplja Rusiju, Kazahstan, Tadžikistan, Kirgistan, Bjelorusiju i Armeniju.

Američki državni sekretar Antony Blinken nedavno je prokomentarisao događaje u Kazahstanu i apel vlasti ove države za podršku ODKB snagama, frazom o “historiji” i “Rusima”.

“Jedna lekcija iz prošlostikada su Rusi u vašoj kući, može biti teško natjerati ih da odu“, kazao je Blinken medijima prošle sedmice u Washingtonu.

Vezane vijesti

Putin strahuje da bi Šojgu uskoro mogao napraviti “državni udar”

Predsjednik Rusije Vladimir Putin strahuje da bi njegov ministar odbrane Sergej Šojgu uskoro mogao napraviti “državni udar” u…

Poljska traži 1.300 milijardi eura od Njemačke za štetu nanesenu u Drugom svjetskom ratu

Poljska je procijenila na više od 1.300 milijardi eura štetu koju je Njemačka napravila u Drugom svjetskom ratu,…

“Rusija laže da ne planira invaziju na Ukrajinu”

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss kazala je danas da su izjave da Rusija ne planira invaziju na…
Total
1
Share