Rusi će napustiti Kazahstan kada žele, a ne kada kaže Tokayev

Sergej Šojgu @YouTube

Kolektivne mirovne snage u okviru “Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti” (ODKB) povući će se iz Kazahstana nakon potpune stabilizacije situacije u ovoj centralnoazijskoj zemlji, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, prenose ruski mediji.

Izjava je potpuno drugačija od one koju je u utorak, ispred parlamenta, dao kazahstanski predsjednik Kassym-Jomart Tokayev koji je rekao da će ruski vojnici početi odlaziti u četvrtak i da će napustiti Kazahstan za najviše 12 dana.

Konačna stabilizacija situacije

“Kolektivne snage će izvršavati svoje zadatke dok se situacija u Kazahstanu u potpunosti ne stabilizuje“, kazao je Šojgu, dodajući da mirovne snage ODKB-a trenutno izvršavaju zadatke zaštite važnih vojnih, državnih i ostalih objekata.

“U veoma kratkom roku od samo tri dana avioni ruskog ratnog vazduhoplovstva prebacili su vojno osoblje i opremu u Kazahstan. To je bilo moguće zahvaljujući efikasnoj koordinaciji i visokoj operativnosti oružanih snaga ODKB-a, kao rezultat zajedničkih vježbi i stečenog iskustva tokom raspoređivanja ruskih trupa u Siriji i ruskog mirovnog kontingenta u Nagorno-Karabahu“, dodao je Šojgu.

Blinken je bio u pravu

Snage “Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti” (ODKB), vojni je savez koji okuplja Rusiju, Kazahstan, Tadžikistan, Kirgistan, Bjelorusiju i Armeniju.

Američki državni sekretar Antony Blinken nedavno je prokomentarisao događaje u Kazahstanu i apel vlasti ove države za podršku ODKB snagama, frazom o “historiji” i “Rusima”.

“Jedna lekcija iz prošlostikada su Rusi u vašoj kući, može biti teško natjerati ih da odu“, kazao je Blinken medijima prošle sedmice u Washingtonu.

Vezane vijesti

Ukrajina je izgubila čak 16 američkih borbenih vozila “Bradley”

Ukrajina je izgubila 16 američkih borbenih vozila “Bradley” od ukupno 109 primljenih od strane američkih Oružanih snaga. Istovremeno,…

Kadirov: “Otrovan čečenski komandant specijalnih snaga ‘Akhmat'”

Lider Čečenije Ramzan Kadîrov izjavio je u ponedjeljak da je general-major Apti Alaudinov, jedan od njegovih bliskih saradnika…

Italijanska policija zaplijenila 141 milion eura od Putinovog arhitekte

Italijanska porezna policija zaplijenila je imovinu vrijednu 141 milion eura od arhitekte koji je projektovao raskošnu crnomorsku palatu…
Total
0
Share